Isänpäivä huvilalla

Vietimme isänpäivää huvilallamme. Tarkoitus oli juhlistaa jo äitienpäivää, mutta käyttöönotto viivästyi valitettavasti viikolla. Mutta nyt pidettiin ensimmäinen perhejuhla saaressa. Lapsilta oli hienot kortit ja sain hyviä kirjoja sekä lakritsijoulukalenterin lahjaksi. Joulukuun alkua tässä odotellaan vesi kielellä.

Isänpäivän aikoina etelässä oli mukavasti lunta maassa ja järvet jäässä. Nythän sää on taas kovin syksyinen, mutta toivottavasti saataisiin kuluvan vuoden puolella pysyvä lumi maahan. Tarkoituksenamme on viettää joulu huvilalla ja kieltämättä valkea maa näyttää paljon mukavammalta pimeänä vuodenaikana.

Asensin lauantaina sisäovien kahvat, jotka kävin hakemassa Innosta. Lukkojen peitelevyjen kiinnikkeissä oli vääränlaiset reiät, joten ne jäivät asentamatta ja sain alkuviikosta kirjeessä Innosta uudet kiinnikkeet. Kahvat toimivat hyvin ja olivat sangen helpot asentaa. Kokosin myös viimeiset vaatehuoneen vetolaatikot ja asensin hyllyt komeroon. Nyt saimme tavarat lopulliseen järjestykseen.

Kylpyhuoneen lattia tuntuu viileältä. Säädin lattialämmityksen kiertonopeutta internetistä löytämieni ohjeiden mukaan, mutta lattia on edelleen viileä. Petrin kanssa sovin, että maalämpöasentajat käyvät säätämässä lämmitystä.

Edellisessä postauksessa mainittu lukko-ongelma korjautui. Sain Abloylta uuden kuoren ja laitoin sen kiinni. Yksi ruuvi piti katkaista. En löytänyt kodistamme rautasahaani – sellaisen kuitenkin omistan – joten lainasin poikien pakista pienen sahan, joka oli tullut jonkun lasten työkalusetin mukana. Ihmettelin sitten sahatessani, että ei oikein pure. Tarkempi tutkiskelu osoitti, että terästä oli hävinnyt kaikki hampaat parin minuutin sahauksella. Onneksi toisesta pakista löytyi vastaava saha hieman paremmalla terällä. Sain ruuvin poikki ja terään jäi vielä ihan pienet nystyt.

Tätä isompi työmaa oli köyttää laiturin kelluva osa kiinni rannassa kasvavaan koivuun. Viime vuonna jäät väänsivät laiturin maatuen paikoiltaan ja nyt ajattelin välttää tämän ongelman irroittamalla kelluvan ja kiinteän osan toisistaan. Ostimme tätä varten kuormausliinan ja köyttä Lohjan K-Raudasta. Molemmat pisimpiä, mitä kaupasta löytyi. Koivu olikin kuitenkin kauempana kuin ajattelin ja saimme miettiä Sannan kanssa pitempäänkin, kuinka liina ja köysi riittävät. Lopulta ylimääräistä pituutta jäi yli puoli metriä, eli ei tehnyt edes tiukkaa…

Liinakiinnityksen jälkeen irrotimme laiturista saranat ja tiputimme kelluvan osan alas. Tosin se jäi jumiin maatukeen ja teimme vartin töitä sen irrottamiseksi. Sitten laituria piti vielä kääntää, että se ei iskisi maatukeen. Kävin hakkaamassa jäät irti laiturista ja kampesimme sitä parikymmentä senttiä kerrallaan, kunnes se lepäsi oikeassa paikassa. Toivottavasti vastakkainen suunta onnistuu helpommin – se tosin tehdään vasta jäiden lähdön jälkeen.

Lapset laskivat päivän pulkalla. Vaikka laskee polkua pitkin, niin pulkka ehtii kiihtyä melko kovaan vauhtiin. Rannassa piti olla tarkkana, että kukaan ei päätynyt jäälle. Kylmä kylpy olisi ollut ikävä loppu mäenlaskulle. Jos talvella on kunnon jäät ja muutama kymmenen senttiä lunta, niin rinteeseen saa huiman mäen.

Sisäseinät tehty

Pihatyöt ovat edenneet mukavasti ja tontin yläpuoli alkaa näyttämään jo halutulta. Keskeltä tonttia kulkenut sähköjohto on kaivettu maahan, jätevesiin liittyvät järjestelmät on upotettu paikoilleen, käytävät on muokattu paikoilleen ja niiden reunoihin on tehty upeat kivimuurit tontilta löytyneistä kivistä. Työn jälki on erinomaista, voin lämpimästi suositellä Jarkko Saarion maansiirtoyritystä näihin hommiin.

Huvilaan oli saatu lämmöt päälle ja nyt se lämpiää ekologisesti maalämmöllä.

Sisäpuolella on asennettu takka. Se on vielä pinnoittamatta — siitä tulee tummempi kuin kuvassa. Samoin takan hormi oli vielä asentamatta. Takaksi valikoitui Sparthermin Mini Sh-4S. Se on muotokieleltään halutun moderni ja samalla riittävän pieni mahtuakseen syvyyssuunnassa kapeaan tilaan. Takan asennuksesta huolehti Pirkanmaan Talomestarit ja jälki näyttää erittäin hyvältä.

Takan lisäksi sisälle on tehty väliseinät. Nyt saimme tuntumaa huoneiden oikeisiin kokoihin ja hyvältä näyttää. Nukkumatilat ovat riittävän isot ja vanhempien makuuhuoneesta avautuu koko seinän kokoinen ikkuna järvelle. Siitä kelpaa katsella maisemia ensi kesänä.

Kosteisiin tiloihin on asennettu putket ja suihkujen sekoittajien tarvikkeet seinän sisään. Ulko-ovi on nyt lopullinen. Siihen on tilattu lukot ja helat.

Muuten marraskuussa jouduimme odottamaan tarvikkeita ja tänä aikana viilasimme suunnitelmia sisustuksen suhteen.

Nyt tavaraa on ryhtynyt taas tulemaan huvilalle ja laatoitus on jo käynnissä. Kävimme huvilalla viikko sitten, joten laatoista ei ole vielä kuvia.

Ajatukset kohti sisäpuolta

Viimeisen kuukauden aikana projektin fokus on siirtynyt kohti huvilan sisäpuolta. Rakennuttajamme Petri järjesti tarjouskilpailun sisäpuolen urakasta ja päädyimme jatkamaan hyvin sujunutta yhteistyötä Arttelipuun ja Ramin kanssa.

Samoin on sovittu urakat maalämpökaivosta ja lämmitysjärjestelmästä sekä porakaivosta.

Huvilan ulkopuoli alkaa käsittääksemme olla melko valmis, mutta emme ole syyskiireiden takia ehtineet käydä paikan päälle – joten kuvia ei ole nyt näyttää.

Olemme sisustussuunnittelijamme Kristiinan kanssa lyöneet lukkoon materiaalit sisäpuolelle jo suurelta osin. Samoin sähkösuunnitelma viimeistellään tällä viikolla ja sitten alkaa asennus.

Pihasuunnitelman olemme saaneet niin ikään katselmoitavaksi. Kun se on kunnossa, voidaan tehdä maansiirtotyöt tontin ylälaidalla. Alapuoli jää ensi kesään, samassa yhteydessä puretaan vanha mökki ja rakennetaan sauna sen tilalle.

Omaa osallistumistamme on hidastanut sekä matkustelu että sitkeä syysflunssa, joka on vienyt energiat melko vähiin.

Ikkunat

Huvilamme sai ikkunat pari viikkoa sitten. Olemme olleet itse reissussa, joten emme ole ehtineet tätä blogia päivittämään, vaikka ikkunat ovatkin yksi pääasioista koko huvilassa.

Ikkunoiden yksityiskohtien kanssa me ja suunnittelijat olemme viettäneet laatuaikaa. Rakenteellisesti seinä on hankala rakennuksen jäykkyyden ja katon kantavuuden suhteen ja ikkunoiden upotus seinään on ollut kanssa tarkkaa puuhaa. Mutta lopputulos on mahtava.

Huvilan koko järven puoleinen sivu on ikkunaa lattiasta kattoon. Koska rakennus on korkealla järven rannasta, maisema avautuu aivan eri tavalla kuin nykyisestä mökistä.

Liukuovi uupuu vielä, sen kohdalla ikkunaseinässä on pressu.

Seuraavaksi huvilaan tulee ulkopanelointi ja se maalataan mustaksi. Terassi on viimeisiä ulkotöitä. Sitten ryhdymme hommiin sisäpuolelta.

Saimme myös rakennusluvan maalämpökaivolle. Se oli varsin sutjakas prosessi ja hoidettiin kokonaan sähköisesti – tosin lupa tuli kotiin paperilla.

Lattialämmitys asennettu

Päädyimme lattialämmityksessä kaikkien asiantuntijoiden suosituksen mukaisesti maalämpöön ja glykolipohjaiseen kiertoon. Näin säästetään sähköä merkittävät määrät ja samalla mahdollisestetaan edelleen laskea huvilan kylmän osan lämpötila pakkaselle ilman pelkoa lämmitysputkien halkeamisesta.

Maalämpöpumppu poistaa ilmalämpöpumpun tarpeen, varsinkin kun se osaa myös jäähdyttää tilaa kesällä. Teetimme samalla läpiviennin katolle aurinkosähköä varten. Kun paneelit hieman halpenevat, huvilamme muuttuu voimalaitokseksi. Katon pinta-ala on noin 200 neliömetriä ja sen voi päällystää melkein kokonaan paneeleilla. Tulevaisuudessa toivottavasti huvilamme tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa.

Maalämpökaivon poraaminen vaatii erillisen luvan, joka laitettiin vireille lupapiste.fi -palvelun kautta. Yllättävän jouhevaa, kunhan palvelun valtuutuslogiikan tajuaa. Toinen kysymys on kokonaan se, että tarvitsisiko maalämpökaivon teko erillistä lupaa vai riittäisikö pelkkä ilmoituskäsittely. Vai olisiko viranomaiskäsittely tarpeen vain pohjavesialueella? Tuntuu turhan raskaalta – nähtäväksi jää saako nykyinen hallitus näitä byrokratiamääriä pienennettyä.

Lattia valetaan huomenna ja sitä varten piti päättää lattiakaivojen ja hanaratkaisujen tyypit sekä tietenkin vetää putket sekä viemäreille että puhtaalle vedelle.

Ikkunat saapuvat ensi viikolla ja sen jälkeen huvila paneloidaan ulkoa. Samassa yhteydessä katolle laitetaan päällyshuopa; alushuopa siellä jo onkin. Sitten aletaan olla jo lähellä lopullista ulkonäköä ja fokus siirtyy sisätöihin.

Palkkasimme myös puutarhasuunnittelijaksi Jaana Hakolan, joka laatii meille ensiksi maankäyttösuunnitelman – saamme rakennuksen alta kaivetut maamassat hyötykäyttöön. Sitten mietitään puustoa ja muita kasveja. Täyttelimme jo kyselyn ja kävin tänään Jaanan ja Petrin kanssa kiertämässä tonttia.