Vajan nosto

Tänään saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun ulkovaja ja sen sisällä oleva puucee nostettiin uusille jaloille. Nostossa käytettiin apuna hydraulitunkkia ja kolmea tontilta kaadettua puuta. Kaksi puista oli parruina vajan alla ja kolmannesta pilkottiin tukipölkkyjä aina tarpeen mukaan. Alimpana ollutta kulmaa nostettiin melkein puoli metriä, joten puuhaa riitti aamusta pitkälle iltapäivään.

Nostoväkenä toimi allekirjoittanut ja isäni. Aikaisempaa kokemusta vastaavasta on 80-luvun loppupuolelta, kun vanhempieni kesäpaikassa laajennettiin aittaa ja sitä siirreltiin tunkkien kanssa.

Vaja on nyt suorassa pohjastaan, mutta rungon vääntymisen takia se on pohjapiirustukseltaan lievä suunnikas. Samoin seinät vinksottavat hieman, mutta se saa luvan välttää muutaman seuraavan vuoden ajan.

Pari viikkoa aiemmin ostettu Biolanin kompostoiva käymälä asennettiin samalla. Vanhasta vessasta purettiin istuinosa kokonaan, tehtiin riittävä reikä lattiaan ja nostettiin uusi käymälä vajan vanhojen betonianturoiden ja kestopuukehikon päälle. Ratkaisu ei ole kaunein mahdollinen, mutta on jo saanut hyvät arvostelut käyttäjiltään.

Asennuksen lopuksi sahasin tuuletusputkelle reiän kattoon. Yllätyksekseni se meni kerralla oikein. Putken päähän piti viedä vielä hattu, joten kiipesin vajan katolle vanhaa lankkuportaikkoa pitkin. Vajasta löytyneellä huopapalalla saatiin reikä siistittyä. Edellisen remontin silikoni oli mennyt vanhaksi, joten tiivistys on vielä edessä. Samalla tuli kattokin lakaistua.

Olemme olleet muutenkin aktiivisia. Teimme autolle kääntöpaikan kaatamalla tien vieressä kasvaneet lehtipuut, samalla tuli neljännesmotti polttopuita halottavaksi. Mökkiin asensin rullaverhot, nyt ei aamuaurinko enää herätä seitsemältä. Isä levensi väylää kaislikossa ja minä mätin kaislat maihin.

Internet-yhteydessä pääsin mukavasti eteenpäin. Ostin DNA:n prepaid-yhteyden testaamista varten ja se toimii 3G-verkossa. Yhteysnopeus oli 0.5 megabittiä molempiin suuntiin riippumatta suunta-antennin suunnasta ja kentän voimakkuudesta. Surffaus sujuu varsin hyvin. Luulen, että yhteysnopeutta rajoitetaan verkon suunnasta. Pitää piipahtaa Lohjalla DNA-kauppaan ja hankkia nopeampia yhteys, ehkäpä nopeus nousee vielä. Tämäkin helpotti oloa Elisan yhteyden säätämisen jälkeen.

Uni on tullut helposti kovien työpäivien jälkeen.

Kommentoi