Tiepohja raivattu

Tieoikeudesta ei valitettu, joten järjestin isäni kanssa talkoot. Toissapäivänä menimme aamuvarhaisella tontille ja isä laittoi sahan laulamaan. Pari ensimmäistä tuntia tuntui, että homma ei juurikaan etene. Metsään ei tullut isoakaan lommoa, vaikka saha lauloi koko ajan. Mietimme jo molemmat, että kuinkahan monena päivänä saamme tulla metsätöihin.

Onneksi puusto harveni ja runkojen paksuus oheni alamäkeen mennessä ja homma alkoi etenemään. Kokosimme kaadetut rungot pinoihin maanomistajien otettavaksi ja merkitsimme tien keskilinjan tolpilla. Lopuksi vielä kuljin kolmen metrin seipään kanssa ja tarkistin, että raivasimme tiepohjaa riittävän leveältä.

Päivän kääntyessä iltaan isä kaatoi vielä puita tulevan parkkipaikan kohdalta. Yllättävää kyllä, saimme koko tielinjan raivattua kuudessa tunnissa.

Seuraavaksi lähden kyselemään tarjouksia tien tekemisestä, huvilan perustuksista ja muista kaivuutöistä tontilla.

Tieoikeus saatu

Saimme muutama päivä sitten mukavaa postia Maanmittauslaitokselta, kuun alussa pidetyn tietoimituksen pöytäkirjan. Mustaa valkoisella, että tontillemme on nyt uusi tie — joka tosin pitää vielä rakentaa.

Tietoimitus itsessään oli sangen mutkaton tilaisuus tulevan tien kohdalla maastossa. Päivä oli mukavan aurinkoinen. Toimitusinsinööri kävi läpi relevantit lainkohdat ja nykytilanteen, selvitti läsnäolijoille tulevan tien paikan ja tarpeen, tarkisti mielipiteet ja lopulta antoi meille tieoikeuden. Samalla vanha tieoikeus peruttiin turhana.

Tästä alkoi 30 päivän valitusaika, joka menee umpeen ensi viikon maanantaina 4.11. Jos siihen mennessä kukaan ei ole valittanut, tieoikeus saa lainvoiman ja Lohjan kaupunki antaa meille uuden osoitteen. Tämä lisätään rakennuslupaan parin muun lisätiedon kanssa ja luvan käsittely voi jatkua.

Tie pitää vielä rakentaa, nyt sen kohdalla on metsää. Olen sopinut alustavasti isäni kanssa pitäväni parin päivän puunkaatotalkoot marraskuussa. Toivottavasti sää pysyy hyvänä.

Tietoimitus ja rakennuslupa

Lohjan kaupungilta tuli tietoa, että rakennuslupaa ei voida myöntää ennen kuin tontin uusi tieliittymä on varmistettu ja tontille on saatu osoite.

Tietoimituksen jonotusaika oli noin viisi kuukautta, eli toimitus pidetään parin viikon päästä lokakuun alussa. Hakemuksen laitoin sisään huhti-toukokuun vaihteessa.

Viranomaistoiminnan hitaus on ollut yllätys ja pienoinen pettymyskin. Resurssipulastahan tämä johtuu. Toisaalta käsittääkseni me joudumme maksamaan koko homman viulut, joten luulisi instansseilla olevan halua ottaa rahat mahdollisimman nopeasti pois. Lohjan kaupungillekin rakennusurakasta tulee verotuloja, koska osa tavarasta ja palveluista kannattaa ostaa paikallisesta toimittajalta.

Onneksi kuitenkin asiat etenevät ja virkamiehet kuuntelevat asiakasta. Kävin viime viikon maanantaina näyttämässä tien paikan mittamiehille, jotta saadaan itse tietoimitus hoidettua nopeasti. Erinomaista asiakaspalvelua Maanmittauslaitokselta!

Jos ja kun tien paperit saadaan kuntoon, joudumme odottamaan 30 päivän valitusajan ja sen jälkeen saamme Lohjan kaupungilta osoitteen tontille. Sitten rakennuslupa etenee, toivottavasti myöntöön.

Onneksi päätimme projektin alussa Sannan kanssa, että meillä ei ole kiire.

Edistystä usealla rintamalla

Huvilaprojektin eteneminen kiihtyy ja olemme toukokuun loppupuolella ottaneet askeleita useissa suunnissa.

Tulevana perjantaina kaivo puhdistetaan, huolletaan ja tiivistetään. Itse en halunnut lähteä sinne killumaan, joten Vesihuolto Eerola hoitaa homman.

Tiehakemuksemme on käsitelty Maanmittauslaitoksella ja sieltä on meille osoitettu henkilö hoitamaan varsinaisen toimituksen. Vielä en ole saanut luvattua yhteydenottoa, joten kohta pitää soitella.

Kävin vielä katsomassa laituria Virossa, Tallinnan kupeessa sijaitsevalla Tormitehnikan pienellä laituritehtaalla. Uutta tarjousta odotellaan lehtipuisesta laiturista, nälkä kasvoi hieman syödessä.

Lisäksi arkkitehtimme on valmistellut piirustukset rakennuslupaa varten ja nyt odotamme vielä LVI-suunnittelijan ratkaisua jätevesiin. Tämän jälkeen voimme jättää rakennuslupahakemuksen ja ryhtyä odottamaan kunnan rattaiden pyörimistä.

Suunnittelutarjous pöydässä

Saimme kuluvalla viikolla tarkennetun tarjouksen PlusArkkitehdeilta. Eräällä firmani asiakkaalla on tänä viikonloppuna kova rutistus Yhdysvalloissa ja olen ollut sen valmisteluissa kiinni viimeiset viikot. Tarjous on vielä lukematta.

Mahdollisesti tänä viikonloppuna olisi aikaa tehdä asialle jotakin, ellei Amerikoissa tule niin sanotusti tilanne päälle.

Tieasia on ollut hautumassa työkiireiden takia. Sain lopulta eilen ihmisen kiinni Lohjan Maanmittauslaitoksen konttorilta ja sain selkeät ohjeet jatkaa asiaa ja lähettää hakemus heille.

Lupa tielle!

Saimme eilen kaikilta naapureiltamme luvan tien tekemiseen ja siihen liittyviin rasitteisiin. Erittäin hyvä juttu kaikin puolin, pääsemme käyttämään tonttia aivan eri tavalla kuin jos tie olisi pitänyt jättää nykyiseen paikkaansa.

Seuraavana askeleena on pitää virallinen tietoimitus. Tätä varten olin yhteydessä Maanmittauslaitoksen Lohjan konttoriin, mutta sieltä ei kukaan pystynyt ottamaan puheluani vastaan ja sitten alkoivat työpalaverit painaa päälle.

Tien varmistuminen antoi mahdollisuuden aloittaa suunnittelu toden teolla. Arkkitehdin kanssa on syytä pitää aloituspalaveri ja täsmentää tarpeitamme.

Muuten olemme viettäneet hiljaiseloa mökin suhteen. Vanhempani kävivät kuun alkupuolella, tarkoituksenamme oli raivata mökkitontti kokonaan yhtenä perjantaina ja lauantaina. Valitettavasti hyvä aie meni osittain mönkään, kun moottorisaha teki tenän ja sitä ei saatu omin voimin kuntoon.

Saimme onneksi kaikki oleelliset puut kaadettua ja pystymme arkkitehdin kanssa arvioimaan tontille tulevaa valoa ja sieltä avautuvia näkymiä aiempaa merkittävästi paremmin.

Sahaamisen sijaan merkitsimme tontin ylärajan maastoon ja se olikin pari metriä pohjoisempana kuin olin luullut. Rajapyykeiltä ei ole näköyhteyttä toisilleen, joten rinteessä tulee helposti käveltyä hieman alaspäin ja kuviteltu rajalinja notkahtaa. Karsimme isän kanssa puut ja saimme pitkillä riu’uilla merkittyä suoran linjan pyykiltä toiselle.