Halot tehty, sähkötyöt ei

Kirjoittelen tätä artikkelia joulureissulta pohjoisesta. Joulukuussa ei juuri tapahtunut edistystä. Itsenäisyyspäivänä ja sitä seuraavana perjantaina hakkasin kaikki yläpihan pöllit haloiksi ja heitimme ne isoon jänisverkosta tehtyyn häkkiin kuivumaan pressun alle.

Alapihalla olevat pöllit oli tarkoitus hakata lauantaina, mutta olinkin kuumeessa. Talvisessa viimassa olo ja fyysinen rasitus auttoivat flunssaa puhkeamaan ja puiden pilkkominen piti jättää kevääseen.

Sähköpuolella asiat eivät ole edenneet ja nyt jännityksellä odotetaan, että saadaanko sulatuskaapelit paikoilleen vai ovatko putket jäässä kevääseen saakka. Edistystä on luvattu lähiajoiksi, mutta asia on siirtynyt jo muutamalla kuukaudella. Toivottavasti nyt lupaus pitää.

Putki jäässä

Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna oli tarkoituksena mennä huvilalle. Olin juuri saanut vedettyä ison ngVikingsin – ison Angular-konferenssin – järjestelyt maaliin ja oli tarkoitus laiskotella viikonloppu mökillä.

Hommat eivät valitettavasti menneet ihan putkeen, kuten otsikosta voi jo arvata. Lähdin Niilon kanssa lauantaina lounaan jälkeen Lohjalle ja kävimme ruokakaupan lisäksi hakemassa K-Raudasta porakoneen. Olin ostanut porakoneen jo tammikuussa, mutta epähuomiossa otin tyhjän salkun – eli laite jäi hyllyyn. Onneksi kertomustani uskottiin ja porakone odotti työvälineosaston palvelutiskillä nimellä.

Pääsimme huvilalle ja laitoimme ruoat kylmään. Puuhastelimme kaikenlaista pientä pari kolme tuntia. Sitten tuli aika laittaa ruokaa ja samalla paljastui, että hanasta ei tule vettä. Pumppu on päällä, mutta paineita ei ole lainkaan.

Nopeasti selvisi, että porakaivosta huvilalle tuleva putki on jäätynyt kovien pakkasten aikana. Jostakin syystä putkessa oleva sähkövastus ei ollut päällä. Naksautin sen heti vian tajuttuani päälle ja sitten ryhdyttiin odottelemaan. Muu perhe jäi Espooseen odottelemaan lupaa saapua paikalle.

Muutamassa tunnissa ei tapahtunut mitään ja lopulta sähkövastuksen kontrolliyksikkö napsautti sulakkeen pois päältä. Laitoin sulakkeen taas päälle ja laite uudestaan päälle. Sulake paloi taas muutaman sekunnin sisään. Seuraavalla kerralla kokeiltaessa laite ei enää käynnistynytkään, joten päätimme suorittaa taktisen vetäytymisen.

Ostokset, tavarat ja poika kyytiin. Hieman sapetti matkalla kotiin, mutta toisaalta tämä saattoi olla hyväkin ratkaisu – sairastuin nimittäin illalla influenssaan ja olin pedissä neljä päivää. Olisi ollut ikävää ensiksi olla kipeänä huvilalla ja sitten vielä ajaa kuumeisena kotiin.

Lopulta tervehdyttyäni otin yhteyttä putkimieheen, joka lupasi sähköasentajan kanssa käydä katsomassa asiaa paikan päällä. Hän oletti, että putki on kestänyt jäätymisen, mutta parempi toki varmistaa. Samassa yhteydessä sovin, että vaihdetaan vastus termostaattitoimintoiseksi. Tällöin vastus voi olla aina päällä ja sähköä kuluu vain tarvittaessa.

Tällä viikolla asiat toivon mukaan selviävät.

Samassa yhteydessä nytkäytin useampaa viimeistelyyn liittyvää asiaa eteenpäin. Puuseppämme Jukka käy mittailemassa saunan sisätilat ja tekee uuden tarjouksen. Ulkovalojen pollarit on valittu ja ajatus valotolpastakin on jo syntynyt. Saimme luvan laittaa puomin tielle. Ja löysimme vuoden etsiskelyn jälkeen molempia miellyttävät pyyhekoukut sekä huvilalle että saunalle.

Kun lumet sulavat ja saunan kaapistoasia etenee, pääsemme viimeistelemään saunan ja toivottavasti urakka alkaisi olla lopuillaan jo alkukesästä.

Vielä veden juomakelpoisuudesta

Länsi-Uudenmaan Vesi- ja Ympäristö ry:stä tuli lopullinen raportti kaivosta. Kaikki muut arvot olivat kunnossa, mutta kaivossa on liikaa rautaa ja humusta. Molemmat samentavat vettä ja tekevät siitä ikävän makuista.

Raportin pohjalta lähdin selvittämään pumppuasiaa. Alkuperäisenä ideana oli hankkia pumppuun raportin mukaiset suotimet ja hoitaa ongelma kuntoon tekniikalla. Ensimmäinen soittamani vesijohtoliike valeli jonkun verran kylmää vettä ideallamme. Mitään tarkkoja suodinsuosituksia ei heiltä saanut, vaan olisi pitänyt keskustella asiasta maahantuojan kanssa. Kaivo kannattaisi myös kunnostaa. Kaikki oli taas jotenkin vaikeaa (vastaavalla tavalla kuten yleensä rautakaupassa), joten lupailin ympäripyöreästi palata asiaan, kunhan olen pessyt kaivon.

Googletin lisää kaivofirmoja Lohjan alueelta. Yksi kaivoja putsaava firma löytyikin, mutta he kertoivat olevansa ns. toisessa päässä veden elinkaarta eli putsaavat vain jätekaivoja. Heiltä tuli kuitenkin erittäin hyvä vihje, Espoossa toimiva Eerola-yhtiöt.

Soitto sinne sytytti taas valon tunnelin päähän. Heiltä löytyy palvelu, jossa kaivo putsataan ja tiivistetään. Samassa yhteydessä he asentavat halutunlaisen pumpun tarvittavine suotimineen. Hintakin palvelulle jäi ainakin ensimmäisen puhelun jälkeen reiluun viiteensataan euroon ja pumppu siihen päälle. Olen nyt varovaisen optimistinen, koska heiltä saa lisäksi ilmaisen asiantuntija-arvion.

Yritän seuraavaksi tavoitella tätä asiantuntijaa, jotta saisin käyntiajan sovittua. Hän on ensi viikon lomalla, mutta minulla on suora numero ja aion pirauttaa pari kertaa. Katsotaan, saanko kiinni vai meneekö pitkälle. Parin viikon päästä on viikon ulkomaankeikka töiden puolesta, joten homma pitäisi hoitaa heti lomien jälkeen tai sitten se heittää syyskuun alkuun.