Viimeistelytyöt pian käyntiin

Kevät on mennyt töiden suunnittelun ja käynnistelyn merkeissä. Nyt ollaan siinä pisteessä, että rakennusmiehiä saapuu aika ajoin huvilalle. Ohjelmassa on saunan sisustuksen viimeistely sähkö- ja putkitöineen sekä kesäkeittiön ja muiden ulkorakenteiden viimeistely.

Rantasaunan tuvan keittiöseinän kalusteet ovat työstössä puusepällä ja jääkaappi on tilattu. Rantasaunan irvistävät laudat on tarkoitus korjata kuluvalla viikolla.

Olemme itse suunnittelun lomassa laittaneet pihamaata edustavampaan kuntoon. Tontin reunalla pari vuotta seisonut rankapino on pätkitty kahta jättimäistä kuusta lukuun ottamatta – ne ovat niin järeitä, että moottorisahan laipan pituus ei riitä katkaisuun. Kaikki koivut on myös halkaistu ja kasassa kuivumassa. Siirsimme myös viimeisen naapurin tontilla olleen puukasan pinoon.

Istutimme pari uutta hedelmäpuuta kirsikkapuiden jatkoksi. Olemme askel askeleelta täyttäneet tonttia kasveilla. Nyt hieman jännittää kevään kuivuus, varsinkin kun emme ole ehtineet käydä huvilalla pariin viikkoon.

Kalustepuolella asiat ovat edenneet rivakasti. Saimme lopultakin ostettua ruokapöydän tuolit ja löysimme Kiteen Huonekalutehtaan valikoimista hienon Notte-divaanin rantasaunan tupaan sohvaksi ja vuoteeksi. Vuoden varastossa olleet seinähyllyt ruuvattiin seinään ja kellollekin löytyi paikka. Eteisessä on nyt peili ja penkki, samoin rantasaunan pukuhuoneeseen löytyi peili.

Vuoden tilauksessa ollut ruokapöydän valaisinkin saapui lopulta Italiasta, kun laitoin tarpeeksi tiukkoja ukaaseja sähköpostiin. Yövalot saapuivat myös. Nämä ja aiemmin ostettu työpöydän valaisin odottavat sähkömiehen vierailua.

Sanna sai äitienpäivälahjaksi Mademoiselle-keinutuolin, jota oli pitkään toivottu.

Ostimme ylä- ja alaterassille yhtenäiset ulkokalusteet. Kaikkiaan neljä pöytää ja kahdeksan penkkiä. Materiaali on komposiittia, eli niiden pitäisi kestää säiden vaihtelua.

Ulkovarastoon ostin ja asensin Ikean Ivar-hyllyä. Aiemmin koko lattia oli täynnä tavaraa ja varasto hieman kaoottinen. Nyt melkein kaikki tavarat ovat hyllyillä ja loput koukuissa seinällä. Osa liiterissä olleista tavaroista siirtyi samalla varastoon ja liiterikin on nyt siistimpi. Asennuksen jälkeen kävin hakemassa pari lisähyllylevyä, kun hyllystä tuli väljähkö. Näin saadaan loputkin tavarat paikoilleen.

Laiturista talvella irronnut ponttooni piti kaivella järvestä ja tyhjentää vedestä. Porasin siihen pari reikää ja se tyhjentyi parissa päivässä. Kävin hakemassa uuden ponttoonin Tormitehnikalta Virosta. Nyt se pitäisi vielä laittaa kiinni. Onneksi vedet ovat lämpimiä.

Työn tuoksinassa ei tullut otettua kuvia näistä lainkaan. Pitää korjata virhe jossakin välissä ja laittaa kuvia myös tänne.

Rantasaunan sisäpuolen rakentaminen aloitetaan

Suunnitelmat ovat nyt valmiita rantasaunan sisäpuolesta ja työt aloitetaan toukokuun lopulla. Ohjelmassa on muutaman viikon tiukka puristus Arttelipuun väeltä ja sitten toivottavasti pääsemme saunomaan juhannuksena.

Tavaroiden hankinta on jo aloitettu ja samoin esimerkiksi sähkösuunnitelmat laitetaan työn alle. Näin pidetään huolta, että työt eivät seisoisi aikataulutusten takia.

Olen toki aiemminkin todennut, että projektilla ei ole kiire – eli emme nosta kustannuksia tai huononna työn laatua jonkun asettamamme määräpäivän takia. Huvilaprojekti on tosin ollut sen verran pitkä, että kieltämättä helpottaisi saada se loppumaan. Mutta kaikki aikanaan.

Rantasaunan sisäpuolen suunnittelu

Aloitimme perjantaina rantasaunan sisäpuolen rakennusprojektin kokoamalla kaikki tekijät yhteen suunnitelmien läpikäymiseksi. Tilaisuus oli kaikin puolin onnistunut ja minulle jäi positiivinen kuva – jälleen kerran – tekijöiden ammattitaidosta ja -asenteesta. Toki kaikki ovat olleet mukana jo huvilan työstämisessä, joten joukossa ei ollut erityisiä mustia hevosia.

Sauna lasketaan kylmäksi talvella, mistä tulee paljon huomioitavaa materiaalien kestävyyteen lämpötilan ja kosteuden vaihdellessa rajustikin lyhyessä ajassa. Suurin osa moderneista materiaaleista, esimerkiksi parketit, vanerit, kaakelit ja osa valoista piti raja suunnittelun ulkopuolella. Onneksi kaikkiin pulmakulmiin oli jo ainakin alustavat fiksut ratkaisut syntyneet viime kesän jälkeen.

Tilaisuudessa tuli hyviä huomioita yksityiskohtiin ja moni asia loksahti eteenpäin. Aivan kaikkea ei päätetty, koska aikaa olisi kulunut parin tunnin sijaan tunti tai kaksi lisää. Mutta nyt päästään töihin ja ensimmäiset työt alkavat LVI-puolella jo parin viikon sisään. Samoin tavaroiden tilaus laitetaan nyt käyntiin.

Toiveissa olisi päästä saunomaan juhannuksena, mutta sitä ei vielä uskallettu luvata.

Rantasaunan sisustuksen suunnittelua

Talven hiljaiselon jälkeen käynnistimme huvilaprojektin viimeisen vaiheen käymällä Sannan kanssa rantasaunan sisäpuolen suunnitelman läpi ja tekemällä siihen liittyvät korjausehdotukset.¨

Rantasaunassa ylimääräistä haastetta aiheuttaa sisälämpötilan tippuminen talviaikaan pakkaselle, jolloin yllättävän monen materiaalin lämpörajat alittuvat ja tulee vuosien saatossa kaikenlaisia ongelmia, tyypillisesti vääntymistä kosteuden vaihtelun takia.

Siksipä asiassa pidetäänkin kieli keskellä suuta ja lanka kuumana tekijöihin.

Seuraava vaihe on käydä muutokset läpi sisustussuunnittelijamme Kristiinan kanssa. Lopullisen suunnitelman pohjalta haemme sitten tarjoukset ja ryhdymme töihin.

Sisätyöt jatkuvat

Tammikuu on mennyt huvilaprojektin osalta pitkälti kalustesuunnittelussa. Olemme istuneet muutaman palaverin sisustussuunnittelijamme Kristiinan kanssa ja nyt alkavat osaset olla tarjousten hyväksyntää vaille valmiita. Osa on jo tilattu, mutta esimerkiksi ruokapöydän tuoleja vielä etsitään.

Kalusteiden lisäksi olemme hankkineet keittiöstä tarjouspyynnöt ja valinneet puuseppäyrityksen sitä tekemään. Kodinkoneista on löytynyt ainoastaan liesitaso, joten siihen panostetaan lähipäivät.

Huvilalla sisätyöt jatkuvat. Vielä ei ole kuulemma isompaa edistystä, mutta tavaraa on saapunut iso nippu paikalle ja pian alkaa pinnat olla lopullisessa kunnossa.

Ulkopuolella katseet ovat kääntyneet jo saunan tekemiseen ja siitä on ensimmäinen tarjous jo pöydällä. Vanha mökki olisi tarkoitus purkaa pakkasten aikana, joten se pitäisi käydä tyhjentämässä omalta osaltaan lähiviikkoina.

Asiat etenevät nopeasti

Nyt projektissa on päällä kiihkeä vaihe. Useita sisäpuolen suunnitelmia on viimeistelty, jotta sisätyöt pääsisivät kunnolla käyntiin. Tämä on tarkoittanut paljon päätöksiä minulle ja Sannalle sekä reagointia eteen tulleisiin asioihin.

Sähkösuunnitelman viimeistelyn yhteydessä tuli tarve saada kaiutinkuviot selville ja onneksi suunnittelijamme Ari tiesi hyvän firman (4Business – joka nimestään huolimatta tekee myös yksityiskohteita) ja saimme laadukkaan kaiutin- ja vahvistinratkaisun sovittua muutamassa päivässä.

Kävin työmaalle pitkästä aikaa ja olin todella positiivisesti yllättynyt. Työt olivat edenneet sekä maastossa että huvilalla. Tontin yläpuolen lopullinen muoto alkaa hahmottua. Loppujen puiden kaataminen on auttanut myös. Itse huvilakin on terassin rakentamisen myötä saanut viimeisen rakenteellisen silauksen. Yksityiskohtia toki uupuu paljon, mutta näyttää todelta hyvältä.

Lämpökaivo on porattu ja tällä viikolla huvila saadaan mahdollisesti jo kiinni maalämpöön. Sovin naapurin kanssa ilmassa roikkuvan sähköjohdon upottamisesta maahan, näin saadaan se näköalaa ja töitä häiritsemästä.

Päivä sattui olemaan aurinkoinen – kuten moni muukin päivä tämän vuoden kummallisessa lokakuussa – ja tyyni, joten tunnelma oli idyllinen. Toivottavasti se välittyy myös kuvissa.

Perustustyöt käyntiin

Huvilatyömaallamme tapahtuu. Jarkko Saarion maanrakennusfirma teki hyvää työtä ja rakensi tarvittavan sorapedin perustuksia varten tammikuussa. Sitten Plusarkkitehtien Jani hankki tarjouksen perustussuunnittelusta ja rakennuttajamme Petri perustuksista.

Perustussuunnitteluun valittiin Insinööritoimisto Kulmala, joka teki suunnitelmat nopeasti ja asioi suoraan Janin ja Petrin kanssa. Päätöksen teon jälkeen osallistun itse maksamalla laskut.

Suunnitelmien jälkeen saatiin tarjoukset perustusten teosta ja nyt tontilla touhutaan jo kolmatta päivää. On hieman hassua kirjoitella täällä töiden etenemisestä, kun ei ole itse käynyt paikan päällä katselemassa. Mutta eiköhän tontillekin tule asiaa lähiviikkoina, kun saadaan perustukset valmiiksi.

Tällä viikolla pitää valita talotoimittaja. Kolme tarjousta on sisällä ja niitä tarkennetaan vielä ihan viime metreillä. Hyvältä jo näyttää, pieni rutistus vielä ja sitten talon ulkopuolen toimitus voidaan sopia. Samoin sähkösuunnitelman tekijä pitäisi valita ja sisustussuunnittelija. Kaikista on jo tarjous, mutta minä ja Sanna emme ole ehtineet kaikkea käydä läpi. Hiihtolomalla on pakko kääriä hihat — ”onneksi” saamme istua autossa pari tuhatta kilometriä, eli ehdimme jutella asiat halki.

Toivottavasti ehdittäisiin rakentamaan runko, seinät ja katto vielä talven aikana, kun maa on jäässä ja ilmat ovat kuivat. Petrillä on vakaa luotto, että tämä onnistuu.

Projekti etenee taas

Rakentamisprojektimme on nytkähtänyt aiempaan verrattuna mukavasti eteenpäin. Olemme valinneet vastaavaksi työnjohtajaksi ja rakennuttajaksi Petri Teittisen ja sopineet hänen avustuksellaan aloituskokouksen Lohjan kaupungin kanssa marraskuun alkuun. Sen jälkeen meillä on ymmärtääkseni vapaat kädet aloittaa rakennuttaminen. Petrin kanssa sovimme alustavasti jo muitakin käytännön asioita, jotka liipaistaan käyntiin tuon kokouksen jälkeen.

Olemme saaneet vertailtua talotehtaiden ja heidän rakentajiensa tarjoukset yhdessä arkkitehtimme Janin kanssa. Muutama tarkennus pitää vielä saada, niin sitten hinnat ja toimintatavat ovat riittävän lähellä toisiaan päätöksen tekemiseksi.

Sähkö- ja LVI-suunnitelmat ovat edenneet ja näyttävät hyviltä. Sähkösuunnitelman kanssa pitää vielä miettiä taloautomaatiojärjestelmän hyötyjä ja haittoja – tästä laitoin juuri äsken yhteydenottopyynnön yhden järjestelmän maahantuojalle, toivottavasti ovat hereillä siellä päässä.

Pankkien kanssa on aloitettu keskustelut projektin rahoittamisesta.

Edessä on siis mielenkiintoinen syksy ja talvi.

Rakennusluvasta toteutukseen

Tapasimme Plusarkkitehtien Janin joku aika sitten ja olemme ryhtyneet pienin askelin etenemään rakennusluvasta kohti toteutusta.

Olemme rakentajina ensikertalaisia ja aika paljon uusia asioita tuli opittavaksi. Nyt pitää ryhtyä metsästämään erilaisia asiantuntijoita, jotta lupaehdot täyttyvät.

Onneksi Janilta löytyi lista luottoihmisistä osaan suunnittelutöitä ja loput sitten pitää etsiä itse.

Lohjan kaupunki laskutti rakennusluvan. En olisi uskonut, että se voi olla noin kallis. Tämä tunne luultavasti toistuu useasti rakentamisen aikana, joten alan henkisesti totutella siihen.

Järvi vapaa kortteesta

Saimme lopultakin koko rantakaistaleemme niitettyä kortteesta. Näkymät avartuivat kummasti.

Valitettavasti korte kasvaa takaisin ja jo niitettyjä alueita on saanut niittää uudestaan viikko toisensa jälkeen. Onneksi niittäminen on helpompaa, kun kortteen varsi on kovin ohut ja niitä ei kasva enää aivan yhtä tiheässä kuin aiemmin.


Muutaman vuoden ahkeran niittämisen jälkeen kortteen juuren pitäisi kuolla ja näin on nähtävästi tapahtunut jo ensimmäisenä kesänä niitetyn uimaväylän kohdalta — sinne ei juurikaan kortetta nouse.

Sain niittotyön jälkeen myös Maanmittauslaitokselta tieasiaamme hoitavan henkilön kiinni ja aikataulumme sai hieman kylmää vettä niskaansa. Tienkäynneissä on muutaman kuukauden jono ja ne hoidetaan hakemusjärjestyksessä, eli meidän tietämme katselleen syys- tai lokakuun aikana. Luultavasti myöhemmin kuin aiemmin.

Olisi pitänyt jättää paperit sisään aikaisemmin, mutta luulin asioiden edistyvän nopeasti virastossa. Jatkossa pitää jättää jokaiseen lupahakemukseen muutaman kuukauden puskuri, ettei aikataulu venähdä.

Rakennuslupamme on kuulemma seuraavaksi käsiteltävien pinossa, eli se voi putkahtaa lähiviikkoina.

Kun luvat ovat kunnossa, laitamme isomman pyörän pyörimään. Nyt olemme tehneet vain muutamia tarjouspyyntöjä LVI- ja sähkösuunnittelusta. Ja kokeilleet kepillä jäätä, että saisimmeko kokonaisurakasta hyvän tarjouksen.