Luparintamalta ei mitään uutta

Kirjoitin joulukuussa, että rakennuslupaan liittyvät dokumentit ovat puoleltamme hanskassa ja odotamme byrokratian pyörähdystä. Kuukausi on vierähtänyt ja tänä aikana olemme saaneet kuittauksen rakennustarkastajalta. Tämä tarkoittaa nyt sitä, että lupamme pääsee uudelleen käsittelyyn.

Onneksi meillä ei ole kiire.

Kohti rakennuslupaa

Olemme viestitelleet arkkitehtiemme kanssa kiivaasti viimeisen kuukauden ajan. Suunnitelmat ovat tarkentuneet jatkuvasti ja muutokset pienentyneet kerta kerralta. Muutama päivä sitten päädyimme kauan odotettuun tilanteeseen: suunnitelmat ovat riittävän pitkällä rakennusluvan hakemiseksi.

Edellisen kuun kirjoitukseen nähden ei ole tapahtunut suuren suuria muutoksia, alla olevia kuvia voi verrata edellisiin.

Visualisointeja

Huvilamme arkkitehtuurisuunnittelu on edennyt mukavasti talven aikana ja olemme saaneet ensimmäiset visualisoinnit uusista rakennuksista kommentoitaviksi.

Suunnitelmiin tulee vielä muutoksia, mutta perusperiaatteet alkavat olla mielestämme jo hyvällä mallilla.

Kuvissa tontin muodot ovat oikein, mutta niistä tietenkin uupuvat puut ja pensaat — joilla on kuitenkin merkittävä vaikutus rakennusten sijoitteluun ja maiseman avautumiseen.

Seuraavaksi arkkitehtimme ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan ja selvittää alustavan kannan suunnitelmallemme.

Anomus vetämässä

Edellisen kirjoituksen riemu nimistä oli valitettavasti kuitenkin ennenaikaista. Kotona viimeistellessäni papereita luin ohjeet tarkemmin ja huomasin, että yksi asemakaavapiirros olisi pitänyt allekirjoituttaa. Tämä jäi tietenkin tekemättä.

Viime viikonloppuna, sunnuntaina tarkemmin, oli hyvä keli ja päätimme käydä saunomassa mökillä. Sauna oli talven jäljiltä hyvässä kunnossa, kuten mökkikin ja pääsimme vähällä siivoamisella. Yhtään kuollutta hiirtäkään ei löytynyt.

Fortum oli käynyt korjaamassa sähköjohdon. Erittäin pikaista toimintaa, soitin heille keskiviikkona ja perjantaina olivat jo käyneet nostamassa langan paikoilleen. Kiitos Fortumin väelle!

Saunan lämmitessä kiersimme naapurustoa ja saimme molempien mökkinaapureiden nimet piirrokseen. Saunomisen jälkeen — oli muuten erittäin hyvät löylyt, nyt kirjoittaessakin muistelen saunomista kaihomielin — kävimme vielä kantatilalla hakemassa heidän suostumuksensa.

Sunnuntai-iltana ajoin vielä Nurmijärvelle viimeistä nimeä hakemaan ja sitten laitoimme paperit kuoreen ja postiin.

Maanantaina tapasimme arkkitehdin ja sovimme jatkokuvioista. Odotamme poikkeamispäätöstä Karjalohjan kunnalta ja jatkamme sitten heti suunnittelua.

Olimme olleet sellaisessa luulossa, että anomus menee ELY-keskukseen käsiteltäväksi ja aikaa kuluu neljästä kahdeksaan kuukautta kunnan käsittelyn jälkeen. Soitin Karjalohjan rakennustarkastajalle, joka kertoi korvausrakennusanomusten tapahtuvan rakennuslautakunnassa. Tämä lyhentää hakuajan reiluun kuukauteen.

Nyt vain pidetään käsiä kyynärpäitä myöten ristissä, että anomus menee läpi.

Nimet paperissa

Tein eilen mökkinaapurikierroksen nuoremman poikani Niilon kanssa. Keli oli hieno ajella mökkitontille. Tapasimme sekä tilallisen, jonka tilasta tonttimme on aikoinaan lohkottu, että toisen puolen mökkinaapurimme. Erittäin mukavaa väkeä kaikki, ostimme selvästikin mökin hyvästä naapurustosta.

Kävin suunnitelmamme kaikkien kanssa seikkaperäisesti läpi ja sain kaikilta myös hyväksynnän. Tänään luen hakemuksen vielä kerran ajatuksella, täytän mahdolliset aukkopaikat ja sitten laitan sen postin vietäväksi.

Kun olimme kerran saaressa, kävimme pikaisesti katsomassa mökin kuntoa. Tapaninpäivän myrsky oli tehnyt tuhoja naapureille, mutta meillä puut näyttivät olen suurin piirtein pystyssä.

Mökin seinässä kiinni ollut sähköjohto oli tosin tippunut maahan ja sille pitää tehdä jotakin ennen kuin tulemme lasten kanssa paikalle. Huomenna pitää soitella Fortumille ja selvitellä mahdollisuuksia. Vaikka johto oli maassa, sähköt toimivat mökissä.

Mökki oli sisältä siistissä kunnossa. Loppuvuonna jätetyt hiirenmyrkyt oli syöty kaikki — seuraavaksi pitää katsoa, että niitä ei ole jemmattu johonkin tyynyn tai patjan koloon.

Jäät olivat vieneet kaikki kaislat. Näyssä silmä lepäsi, tänä vuonna pitää antaa viikatteen heilua heti keväästä lähtien.

Poikkeamispäätöksen hakupaperit valmiit

Plusarkkitehdeilta tuli postissa poikkeamispäätöksen hakupaperit ja tarvittavat liitteet. Haemme alustavasti suurinta mahdollista rakennusoikeutta, jotta emme vahingossa rajaisi suunnittelua. Tuskin tulemme kuitenkaan kaikkea rakennusoikeutta käyttämään, mutta se riippuu pitkälti ajatuksiemme jalostumisesta.

Seuraava askel on käydä kuulemassa naapureita. Kahdet naapurit on paikallistettu ja toiset heistä on jo tavattukin. Puuttuvan naapurin nimi ja kotiosoite on tiedossa, joten pitäisi olla lähipäivinä kaikkiin yhteyksissä. Samalla voisi käydä katsomassa mökin kuntoa talven jälkeen. Itseä himottaa jo päästä mökille saunomaan, mutta ehkä on vielä liian aikaista siihen.

Verottaja muisti kiinteistöverolla. Se lankeaa maksuun vasta syksyllä, mutta laitoin sen nyt tähän kirjoitukseen kuluksi — asian unohtaisi kuitenkin syksyyn mennessä.

Kohti poikkeamispäätöstä

Saimme Plusarkkitehdeiltä ehdotuksen asemapiirrokseksi jo 10.1., mutta ehdimme käsitellä sitä perhepiirissä vasta tänään. Meille nimittäin syntyi kolmas lapsi päivä tuon piirroksen saapumisen jälkeen, joten mielenkiinto on ollut muualla.

Lopulta aikaa kuitenkin järjestyi ja pystyimme antamaan kommenttimme piirroksesta. Melkein kaikki liittyivät auringon sijaintiin illalla. Koska emme tunne prosessia kovin hyvin, nämä kaikki voivat olla epärelevantteja asioita.

Kun asemapiirros on hyväksytty, tehdään itse hakemus poikkeamispäätökselle. Sen käsittelyyn menee muutama kuukausi, koska Karjalohjalla ne menevät ELY-keskukselle.

Saimme myös Fortumilta reilun 40 euron hyvityksen 1-3 päivän sähkökatkosta joulun tienoilta. Emme olisi tienneet koko asiasta ilman kirjettä. Kiitoksia Fortumille!