Uudet lauteet

Saunan alkuperäiset lauteet olivat melko kapeat ja siten hankalat lapsille. Ulkoasukaan ei ollut kovin loistelias, niiden ikä varmaankin lasketaan vuosikymmenissä. Päätimme isän kanssa poistaa lauteiden ongelmat tekemällä uudet, leveät ja hyväkuntoiset.

Pohdin toissailtana mahdollisia puuvalintoja. Vanhempani ovat luottaneet apassiin, mutta se on mielestäni liian vaaleaa saunaamme. Kiuas on vieläpä kertalämmitteinen ja häkälöylyjen yhteydessä ilmaan lentää aina hieman tuhkaa kiviltä, joten vaalea laude tummenee nopeasti.

Lämpökäsitelty haapa valikoitui Puukeskuksen sivuilta voittajaksi. Eilen keskiviikkona kävin sitten nuoremman pojan kanssa asiointimatkalla Lohjalla ja ostin Puukeskuksen melkein tyhjäksi haapalaudepuista. Samalla tuli ostettua muutkin tarvikkeet lauteiden rakentamiseen, mitä nyt parafiiniöljy unohtui.

Olin laskenut laudepuiden pituudet tarkasti pyrkien minimoimaan hukkaa. Puukeskuksessa ei kuitenkaan ollut tarjolla kaikkia pituuksia, joten ostin lopulta hieman summamutikassa. Matkalla olikin hyvää aikaa pohtia lautojen riittävyyttä, yrittäen muistaa saunasta otettuja mittoja.

Kyseinen reissu kesti nimittäin melkein neljä tuntia. Ensiksi kävimme viemässä vesinäytteen Länsi-Uudenmaan Vesi- ja Ympäristö ry:yn. Sen jälkeen jokaisessa kaupassa meni reilusti enemmän aikaa kuin luulisi. Olen jo tottunut siihen, että rautakaupoissa mikään ei tapahdu näppärästi ja jokaista asiaa selvitellään kauan. Tällä kertaa kuitenkin Lohjan Puukeskus oli melkeinpä nopein ostospaikka. Sain kiinni hyvän myyjän, nuoren naisen vieläpä, ja hänen kanssaan kävimme hakemassa kaikki tavarat ilman suurempia arvontoja.

Sen sijaan DNA:n liikkeessä meni todella kauan. Erehdyin kysymään myyjältä, että onkohan prepaid-liittymän yhteysnopeutta jotenkin rajattu. Tietoa ei löytynyt liikkeestä eikä DNA:n jälleenmyyjien tuesta. Lopulta päätin ostaa toiseksi nopeimman langattoman laajakaistan, jolla saa maksimissaan kymmenen megabittiä sekunnissa. Kolmannes tai neljännes maksimista olisi jo riittävä nopeus kaikkeen oleelliseen.

Samoin marketissa menee aina enemmän aikaa kuin olettaisi. Säntäilin hyllyjen välillä ja kävelin varmaan kolme tai neljä kertaa saman käytävänpätkän, hakien aina jotakin tavaraa eri päästä kauppaa. Ehkä jonakin kauniina päivänä pystyn kulkemaan Lohjan Prisman loogisessa järjestyksessä.

Eilen illalla isä aloitti lauteiden rakentamisen ja sai molemmat lauteet tehtyä ennen iltaa. Päätimme jättää vanhat lauteet vielä purkamatta, koska silloin olisi jäänyt saunomatta. Lisäksi lauteet olisi hyvä öljytä ennen käyttöä.

Illan pimenevinä tunteina pääsin lopulta testaamaan uutta internet-yhteyttä ja GlobeSurferin resetoinnin jälkeen nopeudeksi vakiintui viisi megabittiä. Paljon paremmin kuin uskalsin toivoakaan. Loppuilta menikin sitten verkossa.

Tänään hain Sannan työmatkalta ja samalla meillä kävi ensimmäiset vieraat mökillä, pikkusiskoni perheineen. Heillä on samanikäiset pojat kuin meillä, joten serkuksilla oli hauskaa rypeä järvessä. Itse en päässyt paljoakaan seurustelemaan vieraiden kanssa tällä kertaa, sillä rakensin lauteiden tuet ja öljysin lopuksi lauteet. Isä oli hakumatkani aikana purkanut vanhat lauteet polttopuiksi ja tehnyt uudet ritilät lattialle. Lauteet jäivät vielä kastetta vaille, koska öljyn kuivuminen ja saunan lämmittäminen olisi kestänyt turhan kauan.

Lähdemme huomenna matkalle pohjois-Suomeen, joten huvilaprojekti on reilun viikon jäissä.

Kommentoi