Laituri saapui

Pitkällisen odottelun ja muutamien aikataulusäätöjen jälkeen laituri saapui viime viikon torstaina rekka-auton kyydissä Virosta. Laiturin hintaan sisältyi myös asennus ja Tormitehnikan väki saapui pian laiturin jälkeen laittamaan laiturin paikoilleen.

Rantamme on jyrkkä ja rekka-autolla ei ole mitään asiaa järven viereen. Tästä syystä sovimme lähimmän maatalon isännän Jarnon kanssa kuorman purusta heidän pihalleen ja tavaran siirrosta traktorilla rantaan.

Laiturilla on pituutta kaikkiaan kaksitoista metriä ja se koostuu vain kahdesta osasta, joten se on melko pitkä kuljetettavaksi. Onneksi meillä oli ammattimies siirtämässä laituria ja minun tehtäväkseni jäi lähinnä autella ja ohjata peruutusta käsimerkeillä. Laituri saatiin parin tunnin työllä ulos rekasta ja kellumaan järveen.

Tässä vaiheessa Tormitehnikan miehet saapuivat ja ottivat lopputyöt kontolleen. He kiinnittivät laiturin maaportaan paikoilleen järeillä putkijaloilla, laittoivat loput ponttoonit paikoilleen, kytkivät palat yhteen ja nostivat ankkureina toimivat betonipainot järveen.

Me saatoimme sitten lauantaina saapua ihastelemaan uutta laituriamme. Se on erittäin hyvin tehty yksityiskohtia myöten ja mikä parasta, se on lehtikuusta. Pojat ja Sanna kävivät uimassakin laiturilta, minä jänistin.

Toivottavasti jäät eivät vie sitä keväällä mennessään.

Laiturin ihailun yhteydessä laitoimme myös mökin talvikuntoon. Saunan padasta laskettiin vedet pois, kaikki ruoat vietiin kotiin, vene käännettiin ylösalaisin ja puupinot peitettiin pressuilla.

Tässä yhteydessä tuli bongattua syksyn viimeinen mansikka. Hullu kesä ja syksy, mansikat kukkivat ja kypsyvät vielä syyskuun puolivälin jälkeen. Tosin tänään taisi mennä kasvukausi poikki, aamulla oli kolme astetta lämmintä.

Ensimmäinen yö mökillä

Palasimme eilen ensimmäiseltä mökkiviikonlopultamme. Keli oli aivan loistava kaikilla mittareilla mitattuna, aurinko paistoi, oli lämmintä ja sunnuntaina ei edes tuullut.

Mökkiprojektimme eteni pienellä liekillä, koska keskityimme enemmän vapaa-ajalla oloon. Poltimme yhden risukasan ja raivasimme mäen päälle jääneet pöllit pinoihin. Sanna niitti ruovikon taimet ja pojat tallasivat järvenpohjaa leikeissään.

Arkkitehtimme Jani oli tehnyt tarjouspyynnöt talotehtaille lähettämistä varten. Kommentoimme ne lasten mentyä nukkumaan ja lähetin vielä laituritarjouksen Viroon. Viestiin tuli vastaus tänään aamulla ja tarjouksen pitäisi tulla muutaman päivän sisään.

Ryhdyn seuraavaksi selvittämään sähkömoottorisahan hankkimista ja miettimään pienen rantaterassin tekoa.

Kesäkauden avaus

Kävimme eilen ensimmäistä kertaa tänä vuonna mökillämme. Talvi ei ollut juurikaan tehnyt tuhojaan, mitä nyt yksi halkopino oli romahtanut.

Ohjelmassa oli kevyt kevätsiivous: mökin ja saunan putsaus, vessan tyhjennys ja halkojen latominen uuteen pinoon. Työn jälkeen rentouduimme saunassa ja paistamalla makkaraa ja nakkeja grillissä. Pojat kävivät uimassa ja Seelakin kasteli hieman jalkojaan. Laiturin puute hankaloittaa uintitoimia, joten sille pitää tehdä jotakin pikaisesti.


En selkeästi osaa pinota puita kunnolla rinnetontille, koska joka kevät olen yhden pinon pinonnut uudestaan. Viime vuoden lopulla tehty pino on tosin edelleen pystyssä — tein sen pohjat vatupassin kanssa…

Poikkeamispäätöksen hakupaperit valmiit

Plusarkkitehdeilta tuli postissa poikkeamispäätöksen hakupaperit ja tarvittavat liitteet. Haemme alustavasti suurinta mahdollista rakennusoikeutta, jotta emme vahingossa rajaisi suunnittelua. Tuskin tulemme kuitenkaan kaikkea rakennusoikeutta käyttämään, mutta se riippuu pitkälti ajatuksiemme jalostumisesta.

Seuraava askel on käydä kuulemassa naapureita. Kahdet naapurit on paikallistettu ja toiset heistä on jo tavattukin. Puuttuvan naapurin nimi ja kotiosoite on tiedossa, joten pitäisi olla lähipäivinä kaikkiin yhteyksissä. Samalla voisi käydä katsomassa mökin kuntoa talven jälkeen. Itseä himottaa jo päästä mökille saunomaan, mutta ehkä on vielä liian aikaista siihen.

Verottaja muisti kiinteistöverolla. Se lankeaa maksuun vasta syksyllä, mutta laitoin sen nyt tähän kirjoitukseen kuluksi — asian unohtaisi kuitenkin syksyyn mennessä.

Kohti poikkeamispäätöstä

Saimme Plusarkkitehdeiltä ehdotuksen asemapiirrokseksi jo 10.1., mutta ehdimme käsitellä sitä perhepiirissä vasta tänään. Meille nimittäin syntyi kolmas lapsi päivä tuon piirroksen saapumisen jälkeen, joten mielenkiinto on ollut muualla.

Lopulta aikaa kuitenkin järjestyi ja pystyimme antamaan kommenttimme piirroksesta. Melkein kaikki liittyivät auringon sijaintiin illalla. Koska emme tunne prosessia kovin hyvin, nämä kaikki voivat olla epärelevantteja asioita.

Kun asemapiirros on hyväksytty, tehdään itse hakemus poikkeamispäätökselle. Sen käsittelyyn menee muutama kuukausi, koska Karjalohjalla ne menevät ELY-keskukselle.

Saimme myös Fortumilta reilun 40 euron hyvityksen 1-3 päivän sähkökatkosta joulun tienoilta. Emme olisi tienneet koko asiasta ilman kirjettä. Kiitoksia Fortumille!

Uuden mökin paikka

Kävin tänään vanhemman pojan kanssa merkitsemässä uuden mökin paikan maastoon pohjatutkimusta varten. Arkkitehtimme oli tehnyt alustavan luonnoksen mökin sijainnista ja mittailimme reilun tunnin mökin kulmien paikkoja.

Kuusivuotiaaksi Aaposta oli iso apu; mitta pysyi hyvin käsissä ja hän ei muutenkaan hötkyillyt koko toimituksen aikana. Saimme melko nopeasti kolme tolppaa paikoilleen ja ristimittakaan ei heittänyt kuin metrin. Tämän korjauksen jälkeen neljäs tolppa meni paikoilleen melkein kuin heittämällä.

Mökin paikan lisäksi merkitsimme saunan alueen samaista pohjatutkimusta varten ja kietaisimme nauhan rannassa kasvavan kuusen ympärillekin. Toivottavasti järvi jäätyisi talveksi, niin voisimme tilata metsurin kaatamaan sen maisemaa rumentamasta. Nyt ei pitäisi olla vaaraa väärän puun kaatamisesta.

Tervetuloa!

Tervetuloa puhettahuvilasta.fi:in! Tällä sivustolla puhutaan huvilaprojektistamme, joka otti muutama päivä sitten ensimmäisen konkreettisen askeleensa — teimme tarjouksen mökkitontista, jonka löysimme sattumalta selatessamme Länsiväylää.

Mutta ensin kuitenkin muutama sananen sivustosta. Pyrimme dokumentoimaan tänne huvilaprojektimme eri vaiheet mahdollisimman avoimesti, jotta huvilan ostoa miettivät näkevät millaiseen soppaan aikovat lusikkansa laittaa. Rehellisyyden nimissä meilläkään ei ole vielä siitä tietoa, mutta näkemyksemme kasvanee projektin aikana. Tämän pyrimme sitten jakamaan kaikkien lukijoiden kanssa. Toivottavasti siitä on iloa ja hyötyä.

Kerromme lisäksi, kuinka paljon meiltä kuluu rahaa tontin kunnostukseen ja uuden huvilan tekoon. Odotamme itsekin mielenkiinnolla loppusummaa. Kun uusi huvila on muutaman vuoden päästä valmis, sivusto on täyttänyt tehtävänsä ja arkistoidaan.

Meistä vielä sen verran, että olemme nelihenkinen perhe Espoosta. Vanhemmat ovat molemmat yrittäjiä tietotekniikka- ja patenttialoilla. Molemmat lapsemme ovat poikia; vanhempi on kuusi vuotta ja menossa kovalla tohinalla esikouluun, nuorempi on kolme. Molemmat ovat verrattain innoissaan mökistä.

Ja sitten takaisin tontin ostoon. Tontti vaikutti hyvältä sekä mainoksessa että välittäjän sivuilla, joten lähdimme sitä katsomaan samana iltana. Koska kyseessä oli helatorstai, emme saaneet välittäjää kiinni ja etsiydyimme tontille omin nokkinemme. Pihassa ollut auto esti tarkemman tutustumisen — oletimme omistajan olevan paikalla. Jälkeenpäin selvisi, että myyjänä on kuolinpesä ja auto oli jonkun toisen katselijan.

Tontti ja mökki olivat molemmat ns. remontoijan unelmia. Muuten paikka täsmäsi melko hyvin tarpeisiimme:

  • Alle tunnin ajomatka asunnoltamme ja perille pääsee autolla.
  • Oma ja lapsiystävällinen ranta.
  • Riittävän iso tontti ja rutkasti rakennusoikeutta.
  • Palvelut ajomatkan varrella.
  • Sähköt.

Tontti sijaitsee Lohjansaaressa Karjalohjan puolella, noin 75 kilometriä asunnoltamme. Sen koko on 0,4 hehtaaria ja sillä on 60 metriä omaa rantaa. Ranta on matalahko ja se syvenee tasaisesti noin kymmeneen metriin saakka — sopii sekä lapsille että aikuisille. Rakennusoikeutta on 150 neliötä, lisäksi saa rakentaa saunarakennuksen ja muita vastaavia. Matkalla on tarjolla Lohjan palvelut.

Maanantaina soittelin välittäjälle ja sovin näytöstä. Tenttasin häneltä melkoisen määrän tietoa ja soittelin myös kunnan rakennustarkastajalle. Selvisi, että vesivessaa ei saa rakentaa ja vesijohtoa tai viemäröintiä tulee tuskin koskaan niin harvasti asutulle alueelle. Karjalohja on lisäksi liittymässä ensi vuoden lopussa Lohjan kaupunkiin, joten sitä ennen kannattaa hakea poikkeamispäätös uudelle huvilalle — Lohjan rakennusjärjestys antaa vähemmän neliöitä tontille. Muuten ei ilmennyt mitään ihmeellisyyksiä, mutta opin paljon kiinteistön ostosta ja mökkitonteista.

Näytössä kiersimme tontin alueen tarkemmin ja tutustuimme mökkiin. Tontti on varsin jyrkkä ja sen yläosasta avautuvat hienot näkymät järvelle. Mökki on 50-luvulta ja melko pitkälti alkuperäisessä kunnossa. Siihen aikaan osattiin vielä rakentaa ja puukin oli tiheäsyistä, joten se kelvannee meille kunnes päätämme rakentaa uuden huvilan.

Parin päivän pohdinnan jälkeen päätimme tehdä käsirahallisen tarjouksen. Välittäjä otti tarjouksen vastaan ja maksoimme käsirahan. Tämän jälkeen välittäjä ei voi ottaa uusia tarjouksia ennen tarjouksemme käsittelyä. Kiinteistökaupassa käsiraha palautetaan ostajalle, mikäli hän päättää vetää tarjouksen pois — kustannukset myynnin käynnistämisestä uudelleen tulevat tosin ostajan kontolle. Käsirahan suuruus on myös ostajan päätettävissä, joten pystyimme verrattain pienellä riskillä sulkemaan muut tarjoajat ulos ja samalla osoittamaan olevamme tosissamme.

Pojille tarjouksen teko ja päätöksen odottelu oli uusi ja varsin ihmeellinen tilanne. Nuorempi itkeä tirautti yhtenä iltana, kun pelkäsi tarjouksemme olevan huono ja mökin menevän sivu suun. Kova on tahto molemmilla päästä omaan rantaan uimaan.

Koska myyjä on perikunta, päätöksen teko kesti hetken. Juuri ennen juhannusta välittäjä ilmoitti, että tarjouksemme on hyväksytty. Uskalsimme aloittaa bloggaamisen ja ryhtyä valmistelemaan mökkiprojektiamme Evernoten avulla. Kiinteistökauppa ei ole tosin varma ennen kuin virallinen kaupanvahvistaja on vahvistanut kaupan, mutta oletamme myös myyjien olevan tosissaan. Juhannuksen jälkeenhän se nähdään.