Ulkoverhoilu etenee ja liukuovet paikoillaan

Työt jatkuvat huvilallamme ja Arttelipuun miehet ovat olleet kiireisiä. Kävimme viime viikolla hieman puuhailemassa tontilla – tästä alempana – ja saimme ihastella huvilaamme vuorattuna.

Kuten kuvista näkee, ulkomuoto ja tyyli alkavat pikkuhiljaa paljastua. Vaikka itse sanonkin, niin näyttää hyvältä ja juuri siltä, mitä Plusarkkitehtien Janin kanssa lähdettiin tekemään.

Vuorauksen lisäksi liukuovet oli nostettu paikoilleen. Terassi rakennetaan vielä ikkunoiden eteen ja sitten näkymät alkavat olla lopullisella tasollaan.

Olemme edenneet myös muilla rintamilla. Taloon tulee maalämmön mukana jäähdytys ja sitä on sovitettu olemassa olevien rakenteiden sekaan. Samoin sisustus- ja puutarhasuunnitelmat ovat edenneet. Kun ne saadaan lyötyä lukkoon, haemme tarjoukset huvilan viimeistelystä ja jatkamme töitä.

Merkitsimme joku aika sitten kaadettavia puita tontilta ja ne kaadetaan pian maatöiden tieltä. Sen jälkeen puuston pitäisi olla jo melko lähellä lopullista muotoaan – puutarhasuunnitelmassa tulee varmaan lisää istutuksia näkösuojiksi rajoille.

Ja lopuksi muutama sana viikonlopun hommista. Olin omasta mielestäni kaukaa viisaana hakannut halkoja jänisverkkorullasta tehtyihin kehikkoihin, pois rakentamisen tieltä. Paljastui, että olin tehnyt kehikot suoraan jätevesilaitteiden kohdalle.

Vietimme sitten perheen kanssa reilun viisi tuntia yhteistä laatuaikaa ja siirsimme kottikärryllä muutaman heittokuution klapeja, suuren määrän halkomattomia pöllejä ja jonkun verran rankoja toiseen paikkaan. Jäljelle jäi vielä rankoja ja muutama pölli, jotka täytyy käydä siirtämässä lähipäivinä.

Nyt kysyin naapurilta luvan laittaa ne hänen mailleen, jolloin niiden ei pitäisi olla rakentamisen tiellä. Toki ne pitää sieltä pois tuoda, mutta toivottavasti suoraan puuvajaan.

Kunnon kohottamisen kannalta homma oli hyvä, samoin siinä päivettyi kivasti. Muuten olisi voinut olla tekemättäkin, mutta aina ei ole vaihtoehtoja.

Kohti rakennuslupaa

Olemme viestitelleet arkkitehtiemme kanssa kiivaasti viimeisen kuukauden ajan. Suunnitelmat ovat tarkentuneet jatkuvasti ja muutokset pienentyneet kerta kerralta. Muutama päivä sitten päädyimme kauan odotettuun tilanteeseen: suunnitelmat ovat riittävän pitkällä rakennusluvan hakemiseksi.

Edellisen kuun kirjoitukseen nähden ei ole tapahtunut suuren suuria muutoksia, alla olevia kuvia voi verrata edellisiin.

Visualisointeja

Huvilamme arkkitehtuurisuunnittelu on edennyt mukavasti talven aikana ja olemme saaneet ensimmäiset visualisoinnit uusista rakennuksista kommentoitaviksi.

Suunnitelmiin tulee vielä muutoksia, mutta perusperiaatteet alkavat olla mielestämme jo hyvällä mallilla.

Kuvissa tontin muodot ovat oikein, mutta niistä tietenkin uupuvat puut ja pensaat — joilla on kuitenkin merkittävä vaikutus rakennusten sijoitteluun ja maiseman avautumiseen.

Seuraavaksi arkkitehtimme ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan ja selvittää alustavan kannan suunnitelmallemme.

Suunnittelutarjous pöydässä

Saimme kuluvalla viikolla tarkennetun tarjouksen PlusArkkitehdeilta. Eräällä firmani asiakkaalla on tänä viikonloppuna kova rutistus Yhdysvalloissa ja olen ollut sen valmisteluissa kiinni viimeiset viikot. Tarjous on vielä lukematta.

Mahdollisesti tänä viikonloppuna olisi aikaa tehdä asialle jotakin, ellei Amerikoissa tule niin sanotusti tilanne päälle.

Tieasia on ollut hautumassa työkiireiden takia. Sain lopulta eilen ihmisen kiinni Lohjan Maanmittauslaitoksen konttorilta ja sain selkeät ohjeet jatkaa asiaa ja lähettää hakemus heille.

Loma-asuntomessut kierretty

Kuten viime kerralla hieman lupailinkin, kävimme Lappeenrannan Loma-asuntomessuilla eilen lauantaina. Tänä vuonna alue on rakennettu lähelle Imatraa, entisen Joutsenon kaupungin alueelle.

Messukohteet poikkesivat merkittävästi edellisestä vuodesta, koska yhtä kohdetta (rantasaunaa) lukuun ottamatta kaikki kohteet olivat ilman omaa rantaa. Ehkä tästä johtuen talot olivat melko omakotitalomaisia ja eivät antaneet meille paljoakaan osviittaa suunnitteluun.

Rannassa oli iso rantasaunanäyttely, josta saimme jonkun verran uusia ideoita ja varmistettua nykyisiä ajatuksiamme. Laiturit pyörivät erityisesti nyt mielen päällä, mutta niitä ei ollut kuin parilta valmistajalta.

Kameraan tarttui yksityiskohtia aikaisempaa enemmän — olimme selkeästi liikenteessä tosimielellä.

Kuvista huomaa meitä miellyttävän muotokielen. Viimeisen kuvan Olokolo (www.olokolo.fi) oli mielenkiintoinen tuttavuus, suunnittelijana oululainen säveltäjä Ilmari Mäenpää.

Sain eräältä liiketuttavaltani lahjaksi liput koko perheelle (kiitos Timo), joten tällä kertaa ei tullut kustannuksia messuiluista. Muutenkin rautakaupat ovat saaneet olla melko rauhassa. Tilanne saattaa muuttua lähipäivinä, koska vanhempani ovat saapuneet auttamaan tontin jatkokunnostamisessa.

Nimet paperissa

Tein eilen mökkinaapurikierroksen nuoremman poikani Niilon kanssa. Keli oli hieno ajella mökkitontille. Tapasimme sekä tilallisen, jonka tilasta tonttimme on aikoinaan lohkottu, että toisen puolen mökkinaapurimme. Erittäin mukavaa väkeä kaikki, ostimme selvästikin mökin hyvästä naapurustosta.

Kävin suunnitelmamme kaikkien kanssa seikkaperäisesti läpi ja sain kaikilta myös hyväksynnän. Tänään luen hakemuksen vielä kerran ajatuksella, täytän mahdolliset aukkopaikat ja sitten laitan sen postin vietäväksi.

Kun olimme kerran saaressa, kävimme pikaisesti katsomassa mökin kuntoa. Tapaninpäivän myrsky oli tehnyt tuhoja naapureille, mutta meillä puut näyttivät olen suurin piirtein pystyssä.

Mökin seinässä kiinni ollut sähköjohto oli tosin tippunut maahan ja sille pitää tehdä jotakin ennen kuin tulemme lasten kanssa paikalle. Huomenna pitää soitella Fortumille ja selvitellä mahdollisuuksia. Vaikka johto oli maassa, sähköt toimivat mökissä.

Mökki oli sisältä siistissä kunnossa. Loppuvuonna jätetyt hiirenmyrkyt oli syöty kaikki — seuraavaksi pitää katsoa, että niitä ei ole jemmattu johonkin tyynyn tai patjan koloon.

Jäät olivat vieneet kaikki kaislat. Näyssä silmä lepäsi, tänä vuonna pitää antaa viikatteen heilua heti keväästä lähtien.

Poikkeamispäätöksen hakupaperit valmiit

Plusarkkitehdeilta tuli postissa poikkeamispäätöksen hakupaperit ja tarvittavat liitteet. Haemme alustavasti suurinta mahdollista rakennusoikeutta, jotta emme vahingossa rajaisi suunnittelua. Tuskin tulemme kuitenkaan kaikkea rakennusoikeutta käyttämään, mutta se riippuu pitkälti ajatuksiemme jalostumisesta.

Seuraava askel on käydä kuulemassa naapureita. Kahdet naapurit on paikallistettu ja toiset heistä on jo tavattukin. Puuttuvan naapurin nimi ja kotiosoite on tiedossa, joten pitäisi olla lähipäivinä kaikkiin yhteyksissä. Samalla voisi käydä katsomassa mökin kuntoa talven jälkeen. Itseä himottaa jo päästä mökille saunomaan, mutta ehkä on vielä liian aikaista siihen.

Verottaja muisti kiinteistöverolla. Se lankeaa maksuun vasta syksyllä, mutta laitoin sen nyt tähän kirjoitukseen kuluksi — asian unohtaisi kuitenkin syksyyn mennessä.

Kohti poikkeamispäätöstä

Saimme Plusarkkitehdeiltä ehdotuksen asemapiirrokseksi jo 10.1., mutta ehdimme käsitellä sitä perhepiirissä vasta tänään. Meille nimittäin syntyi kolmas lapsi päivä tuon piirroksen saapumisen jälkeen, joten mielenkiinto on ollut muualla.

Lopulta aikaa kuitenkin järjestyi ja pystyimme antamaan kommenttimme piirroksesta. Melkein kaikki liittyivät auringon sijaintiin illalla. Koska emme tunne prosessia kovin hyvin, nämä kaikki voivat olla epärelevantteja asioita.

Kun asemapiirros on hyväksytty, tehdään itse hakemus poikkeamispäätökselle. Sen käsittelyyn menee muutama kuukausi, koska Karjalohjalla ne menevät ELY-keskukselle.

Saimme myös Fortumilta reilun 40 euron hyvityksen 1-3 päivän sähkökatkosta joulun tienoilta. Emme olisi tienneet koko asiasta ilman kirjettä. Kiitoksia Fortumille!

Loma-asuntomessuilla

Kävimme tänään fiilistelemässä loma-asuntomessuilla ja katselimme mahdollisia huvila-aihioita tulevalle tontillemme. Jo ennen messuja pyörittelemämme arkkitehtuurilinjaukset vahvistuivat.

PlusArkkitehtien ja Honkatalojen yhteinen PlusHuvilat-mallisto oli etukäteen suosikkimme messuhuviloiden joukossa, eikä siihen tarvinnut onneksi livenäkään pettyä. Se oli huikean valoisa, olemukseltaan moderni ja pohjaltaan meille sellaisenaan yllättävän sopiva.

Tontti on sen verran mäkinen, että huvila pitää sovittaa sinne taiten. Lomien jälkeen pitää setviä asiaa enemmän, emmekä varmaankaan jää pelkästään PlusHuviloiden varaan.

Lisäksi meitä innostivat Lapponia Housen Wing of Eagle ja Kuusamo Hirsitalojen Nuuna.

Muuten messuista jäi hieman pliisu kuva. Mitään todella päräyttävää ei ollut esillä ja kohteet muistuttivat paljon toisiaan. Musta on nyt kuuminta hottia saunoissa.