Talvista puiden pilkkomista

Kävimme huvilalla loppiaisviikonloppuna viettämässä yhden yön. Sää oli kaunis, pari astetta pakkasta ja lumeton maa. Järvi oli jäätynyt todella tasaiseksi, mutta jää oli vielä sen verran ohutta, että emme lähteneet sinne seikkailemaan.

Pidämme talvella huvilassa noin +15C lämpöä. Maalämpöpumpun sähkönkulutukseen tällä muutaman asteen laskulla on radikaali vaikutus. Kun sitten tulemme paikalle – kuten nytkin – säädämme termostaatin normaalilukemiin ja sytytämme takkaan tulen. Huvila lämpeää noin vuorokaudessa, mutta kiertoilmatakalla saamme parissa tunnissa ilman oleskelulämpöiseksi. Vuoteet ovat melko raikkaita, mutta unikin on hyvää.

Työrintamalla edistyimme mukavasti puiden pilkkomisessa. Tontilta raivattuja rankoja on vielä iso nippu kasassa. Lauantaina hakkasin edellisellä vierailulla katkomani pöllit. Puut olivat jäätyneet ja halkesivat todella helposti. Saimme klapit kasaan ja pressun alle ennen iltasaunaa.

Sunnuntaina sahasin moottorisahalla parikymmentä rankaa, joukossa pari todella paksuakin. Lopuksi vielä haloin jonkun verran pöllejä, mutta isohko kasa jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Ajatus oli tulla uudestaan tammikuussa, mutta kaikenlaista ehti kasautua viikonlopuilla ja nyt kuu jo päättyy. Toivottavasti ehtisi vielä ennen sään leutonemista, jotta puut eivät sitkistyisi.

Hiljaiseloa

Joulun jälkeen vietimme myös uudenvuoden huvilallamme. Kelit eivät valitettavasti olleet juuri joulua parempia, mutta onneksi huvila on lämmin.

Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi isompia ilotulituksia oli tarjolla sekä Lohjan keskustassa että Pohjan kirkonkylällä. Pohjan ilotulitus oli lapsiystävällisesti jo kuudelta illalla, joten suunnistimme sinne hyvissä ajoin – Länsi-Uusimaan artikkelissa oli varoitettu ruuhkista. Pääsimme kuitenkin ajamaan auton parkkiin suoraviivaisesti ja ehdimme hyvin ostamaan paikallisia tuotteita Pohjan Delitukusta. Ja etsimään Pokemoneja.

Ilotulitus oli merkittävästi hienompi kuin odotimmekaan. Pohjan vapaapalokunta oli tehnyt hienon show’n paikallisten yritysten tuella ja tulitus oli komea ja sopivan pitkä.

Tapahtuman jälkeen jonotimme noin tunnin pääsyä Pohjan keskustasta Karjaalle vievälle tielle ja sieltä edelleen kohti Lohjansaarta. Ajatuksenani oli ajaa seuraavaksi Lohjalle katsomaan toista ilotulitusta, mutta olimme vartin myöhässä ja jo sen verran väsyneitä, että päätimme ajaa suoraan huvilalle. Matkalla näimme isoja välähdyksiä Lohjan keskustan suunnasta, eli sielläkin oli varmaan hieno ilotulitus käynnissä.

Lapsiperheessä pitää olla toki omiakin tulitteita. Koko perheen voimin ammuimme ennen kymmentä vähä-äänisempiä sähikäisiä ja ihmettelime tähtisädetikkuja. Nuorimman mentyä nukkumaan kävimme erikseen ampumassa yhden padan puolen yön kieppeillä.

Olin odottanut, että huvilalta ei olisi näkynyt muita raketteja, mutta yllättävän paljon niitä ammuttiin saaresta.

Rakennusrintamalla on ollut hiljaista. Uudenvuoden jälkeen huvilan lämmitys käytiin säätämässä, pesuhuoneen lattia oli ikävän kylmä. Samoin huvilassa oli noin viisi astetta lämpimämpää kuin termostaateissa oli säädettynä. Tilanne oli yhden päivän vierailun pohjalta paremmassa kunnossa molempien asioiden suhteen.

Isänpäivä huvilalla

Vietimme isänpäivää huvilallamme. Tarkoitus oli juhlistaa jo äitienpäivää, mutta käyttöönotto viivästyi valitettavasti viikolla. Mutta nyt pidettiin ensimmäinen perhejuhla saaressa. Lapsilta oli hienot kortit ja sain hyviä kirjoja sekä lakritsijoulukalenterin lahjaksi. Joulukuun alkua tässä odotellaan vesi kielellä.

Isänpäivän aikoina etelässä oli mukavasti lunta maassa ja järvet jäässä. Nythän sää on taas kovin syksyinen, mutta toivottavasti saataisiin kuluvan vuoden puolella pysyvä lumi maahan. Tarkoituksenamme on viettää joulu huvilalla ja kieltämättä valkea maa näyttää paljon mukavammalta pimeänä vuodenaikana.

Asensin lauantaina sisäovien kahvat, jotka kävin hakemassa Innosta. Lukkojen peitelevyjen kiinnikkeissä oli vääränlaiset reiät, joten ne jäivät asentamatta ja sain alkuviikosta kirjeessä Innosta uudet kiinnikkeet. Kahvat toimivat hyvin ja olivat sangen helpot asentaa. Kokosin myös viimeiset vaatehuoneen vetolaatikot ja asensin hyllyt komeroon. Nyt saimme tavarat lopulliseen järjestykseen.

Kylpyhuoneen lattia tuntuu viileältä. Säädin lattialämmityksen kiertonopeutta internetistä löytämieni ohjeiden mukaan, mutta lattia on edelleen viileä. Petrin kanssa sovin, että maalämpöasentajat käyvät säätämässä lämmitystä.

Edellisessä postauksessa mainittu lukko-ongelma korjautui. Sain Abloylta uuden kuoren ja laitoin sen kiinni. Yksi ruuvi piti katkaista. En löytänyt kodistamme rautasahaani – sellaisen kuitenkin omistan – joten lainasin poikien pakista pienen sahan, joka oli tullut jonkun lasten työkalusetin mukana. Ihmettelin sitten sahatessani, että ei oikein pure. Tarkempi tutkiskelu osoitti, että terästä oli hävinnyt kaikki hampaat parin minuutin sahauksella. Onneksi toisesta pakista löytyi vastaava saha hieman paremmalla terällä. Sain ruuvin poikki ja terään jäi vielä ihan pienet nystyt.

Tätä isompi työmaa oli köyttää laiturin kelluva osa kiinni rannassa kasvavaan koivuun. Viime vuonna jäät väänsivät laiturin maatuen paikoiltaan ja nyt ajattelin välttää tämän ongelman irroittamalla kelluvan ja kiinteän osan toisistaan. Ostimme tätä varten kuormausliinan ja köyttä Lohjan K-Raudasta. Molemmat pisimpiä, mitä kaupasta löytyi. Koivu olikin kuitenkin kauempana kuin ajattelin ja saimme miettiä Sannan kanssa pitempäänkin, kuinka liina ja köysi riittävät. Lopulta ylimääräistä pituutta jäi yli puoli metriä, eli ei tehnyt edes tiukkaa…

Liinakiinnityksen jälkeen irrotimme laiturista saranat ja tiputimme kelluvan osan alas. Tosin se jäi jumiin maatukeen ja teimme vartin töitä sen irrottamiseksi. Sitten laituria piti vielä kääntää, että se ei iskisi maatukeen. Kävin hakkaamassa jäät irti laiturista ja kampesimme sitä parikymmentä senttiä kerrallaan, kunnes se lepäsi oikeassa paikassa. Toivottavasti vastakkainen suunta onnistuu helpommin – se tosin tehdään vasta jäiden lähdön jälkeen.

Lapset laskivat päivän pulkalla. Vaikka laskee polkua pitkin, niin pulkka ehtii kiihtyä melko kovaan vauhtiin. Rannassa piti olla tarkkana, että kukaan ei päätynyt jäälle. Kylmä kylpy olisi ollut ikävä loppu mäenlaskulle. Jos talvella on kunnon jäät ja muutama kymmenen senttiä lunta, niin rinteeseen saa huiman mäen.

Huvila käytössä!

Perjantaina oli käyttöönottotarkastus ja saimme luvan huvilan käytölle! Meni niin sanotusti sukkana sisään, mutta sitä edelsi valtava pohjatyö sekä suunnittelun ja toteutuksen osalta. Iso kiitos Petrille, joka pyöritti koko show’n ja sai sen näin tilaajan näkökulmasta näyttämään todella vaivattomalta.

Huvila viimeisteltiin perjantaiksi ja lopuksi siivottiin. Olin itse paikalla perjantaina aamupäivästä tarkastuksen yhteydessä ja työt jatkuivat vielä iltaan saakka – sauna oli esimerkiksi vielä pahasti kesken perjantaina aamulla.

Lauantaina menimme huvilalle istutushommiin. Mukana oli isäni ja molemmat pojat. Ostimme läheiseltä Hankkijalta 77 taimea, jotka kaikki saimme maahan päivän aikana. Kädessäni on muistona kolme kipeää rakkoa, kuokin kaikki kuopat ja hanskat hiersivät nahan rikki. Isästä ja pojista oli paljon apua, istutustyö kävi nopeaan tahtiin. Muutama taimi pitää vielä ostaa.

Sanna, Seela ja äitini saapuivat iltapäivän päätteeksi. Seelalla oli tanssiesitys Kauniaisissa – hän edusti siellä neljävuotiaiden ryhmää – ja Sanna ja äitini tietenkin katsomassa tapahtumaa.

Illalla nautittiin erinomaiset hampurilaiset ja testattiin sauna. Pahimpien katkujen poistumisen ja saunan siivoamisen jälkeen voitiin todeta saunan olevan erittäin hyvä sähkösaunaksi. Kiukaana on Tulikiven Kuura 1 on erinomainen kiuas ja löylyt olivat antoisat.

Oli muuten mukavaa olla huvilalla ensimmäistä kertaa ja nauttia olemisesta. Aiempaan mökkiin verrattuna kokemus on toiselta planeetalta ja käyttömukavuus kaikin puolin parempi. Lattialämmitys, ilmastointi, puhdas juomavesi ja monet muut melko itsestään selvät jutut tuntuivat luksukselta, kun niitä on monta vuotta järjestelty.

Tänään kävimme tekemässä hankintoja Stockmannilla, kun kanta-asiakkaat saivat 20% alennusta useammasta tuoteryhmästä. Ostimme muun muassa työpöydän, pari valaisinta, kellon ja ison määrän perustarvikkeita, kuten hammastahnaa ja sampoota.

Huomenna alkaa kuntan levitys pihalle, eli saamme sinnekin suuremman alan valmista pintaa. Kunttaa pitää kastella päivittäin, eli menen huomenna ostelemaan pumppuja, letkuja ja sadettimia.

Lattialämmitys asennettu

Päädyimme lattialämmityksessä kaikkien asiantuntijoiden suosituksen mukaisesti maalämpöön ja glykolipohjaiseen kiertoon. Näin säästetään sähköä merkittävät määrät ja samalla mahdollisestetaan edelleen laskea huvilan kylmän osan lämpötila pakkaselle ilman pelkoa lämmitysputkien halkeamisesta.

Maalämpöpumppu poistaa ilmalämpöpumpun tarpeen, varsinkin kun se osaa myös jäähdyttää tilaa kesällä. Teetimme samalla läpiviennin katolle aurinkosähköä varten. Kun paneelit hieman halpenevat, huvilamme muuttuu voimalaitokseksi. Katon pinta-ala on noin 200 neliömetriä ja sen voi päällystää melkein kokonaan paneeleilla. Tulevaisuudessa toivottavasti huvilamme tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa.

Maalämpökaivon poraaminen vaatii erillisen luvan, joka laitettiin vireille lupapiste.fi -palvelun kautta. Yllättävän jouhevaa, kunhan palvelun valtuutuslogiikan tajuaa. Toinen kysymys on kokonaan se, että tarvitsisiko maalämpökaivon teko erillistä lupaa vai riittäisikö pelkkä ilmoituskäsittely. Vai olisiko viranomaiskäsittely tarpeen vain pohjavesialueella? Tuntuu turhan raskaalta – nähtäväksi jää saako nykyinen hallitus näitä byrokratiamääriä pienennettyä.

Lattia valetaan huomenna ja sitä varten piti päättää lattiakaivojen ja hanaratkaisujen tyypit sekä tietenkin vetää putket sekä viemäreille että puhtaalle vedelle.

Ikkunat saapuvat ensi viikolla ja sen jälkeen huvila paneloidaan ulkoa. Samassa yhteydessä katolle laitetaan päällyshuopa; alushuopa siellä jo onkin. Sitten aletaan olla jo lähellä lopullista ulkonäköä ja fokus siirtyy sisätöihin.

Palkkasimme myös puutarhasuunnittelijaksi Jaana Hakolan, joka laatii meille ensiksi maankäyttösuunnitelman – saamme rakennuksen alta kaivetut maamassat hyötykäyttöön. Sitten mietitään puustoa ja muita kasveja. Täyttelimme jo kyselyn ja kävin tänään Jaanan ja Petrin kanssa kiertämässä tonttia.