Pohjatutkimus tehty

Tapaninpäivän jälkeen tonttimme pinta mitattiin ja kaavailuille rakennusten nurkille kairattiin reiät maalajien määrittämiseksi. Näiden tietojen pohjalta arkkitehtimme jatkaa poikkeuslupaa varten tarvittavien suunnitelmien laadintaa.

Tutkimuksessa selvisi seuraavia asioita:

  • Lohjanjärven vedenpinta oli 27.12.2011 31,95 metriä merenpinnan yläpuolella.
  • Tonttimme ylin kohta on noin 20 metriä rantaa korkeammalla.
  • Rakennukset ovat viisi (sauna) ja 15 (huvila) metriä järveä korkeammalla.
  • Humuskerroksen alla on savea puolesta kahteen metriin.

Tutkimuksen teki Uudenmaan pohjatutkimus Oy. Koko prosessi oli harvinaisen vaivaton, lupaukset pitivät ja tulokset tulivat nopeasti. Laskukin on jo ehditty laittaa maksuun. Eräs iso syy onnistumiseen oli arkkitehtimme Janin tarkka speksi siitä, mitä tarvitaan.

Uuden mökin paikka

Kävin tänään vanhemman pojan kanssa merkitsemässä uuden mökin paikan maastoon pohjatutkimusta varten. Arkkitehtimme oli tehnyt alustavan luonnoksen mökin sijainnista ja mittailimme reilun tunnin mökin kulmien paikkoja.

Kuusivuotiaaksi Aaposta oli iso apu; mitta pysyi hyvin käsissä ja hän ei muutenkaan hötkyillyt koko toimituksen aikana. Saimme melko nopeasti kolme tolppaa paikoilleen ja ristimittakaan ei heittänyt kuin metrin. Tämän korjauksen jälkeen neljäs tolppa meni paikoilleen melkein kuin heittämällä.

Mökin paikan lisäksi merkitsimme saunan alueen samaista pohjatutkimusta varten ja kietaisimme nauhan rannassa kasvavan kuusen ympärillekin. Toivottavasti järvi jäätyisi talveksi, niin voisimme tilata metsurin kaatamaan sen maisemaa rumentamasta. Nyt ei pitäisi olla vaaraa väärän puun kaatamisesta.

Pohjatutkimus tilattu

Tilasin tänään pohjatutkimuksen arkkitehtimme Jani Lahden lähettämien speksien mukaisesti. Olin kilpailuttanut kaikkiaan neljää toimijaa ja tutkijaksi valikoitui Uudenmaan Pohjatutkimus, jonka tarjous oli selkein ja hinta halvin. Erittäin hyvä yhdistelmä.

Tutkimuspäivä on heti joulun jälkeen ja sitä ennen pitäisi käydä merkitsemässä mökin ja saunan paikka. Tätä varten tarvitaan taas jonkunlainen suunnitelma, joka pitää pyytää Janilta lähipäivinä. Toivottavasti jonakin lähiviikonloppuna olisi poutainen sää, niin pääsisi lyömään tolppia maahan.

Arkkitehdin kanssa tontilla

Otin muutama viikko sitten yhteyttä PlusArkkitehtien Jani Lahteen mökkimme tiimoilta ja sovimme tonttikäynnin poikkeamislupaan tarvittavien suunnitelmien tueksi.

Tontilla kiertelyn pohjalta päädyttiin suunnittelemaan mökkiä tontin yläosaan, josta avautuu hienot näkymät järvelle ja johon aurinko paistaa pitkälle iltaan. Sauna tulisi jonnekin nykyisen mökin kohdille, mahdollisesti osittain maahan kaivettuna. Mökki olisi taas melkein päinvastaisesti porapaalujen varassa.

Perustuksia varten Jani kehoitti meitä hankkimaan pohjatutkimuksen, jotta vältyttäisiin isoilta ja kalliilta yllätyksiltä sitten rakennusvaiheessa. Kilpailutuskierros — ensimmäinen, vaan ei varmaankaan viimeinen — täytyy aloittaa lähipäivinä.

Saimme myös suosituksen siirtää tontin tieliittymä ylälaitaan, mikäli mahdollista. Naapuri olisi tähän siirtoon tyytyväinen, koska nykyinen tie halkaisee heidän tonttinsa ja tonttimme on tien päässä heti heidän tonttinsa jälkeen. Tätä asiaa pitää perata tarkemmin, mutta vielä ei uskalla lyödä mitään lukkoon. Kävelin mahdollisen tiepohjan jo vähän aiemmin ja tien teko näyttäisi mahdolliselta tontin kulmalle tulevan sähkölinjan alle. Pitää selvittää talven ja kevään aikana naapurien ja sähköyhtiön kanta.