Projektin päätös

Reilut kahdeksan ja puoli vuotta sitten istuin samassa huoneessa kuin nytkin appivanhempieni luona Taivalkoskella ja pohdin tulevan mökkiprojektini dokumentointia blogiksi.

Silloin tehty päätös aloittaa bloggaaminen oli nyt katsottuna hyvä ja tämä blogi on dokumentoinut projektin monet vaiheet – jotka olisivat painuneet helposti unholaan.

Nyt olen tehnyt päätöksen lopettaa projektibloggaamisen, koska suurempaa kerrottavaa ei enää ole. Huvila ja muut rakennukset ovat olleet valmiita jo useamman vuoden ja olemme viettäneet Lohjalla juhannuksia, jouluja, äitienpäiviä, isienpäiviä, muita juhlia ja aivan tavallista lapsiperheen arkea. Toki laitettavaa on vieläkin, harvoin projektit päättyvät täysin valmiiksi, mutta raportoitavien asioiden määrä on tyrehtynyt. Ja tulevana vuonna tekemistä olisi vielä vähemmän, joten fokuksessa pysyminen olisi vaikeampaa – jolloin blogistakin tulee vähemmän kiinnostava.

Eli kannattaa lopettaa, kun vielä hyvältä tuntuu.

Toivottavasti tästä blogista on ollut hyötyä ja hupia muille samoissa rakennusliemissä uineille tai huvilasta haaveileville. Vaikka aktiivinen bloggaaminen nyt loppuu, niin sivusto jää edelleen olemaan.

Itsellemme huvilasta on muodostunut hyvin tärkeä paikka, jossa sielu lepää. Siinä suhteessa olemme alkuperäisessä tavoitteessamme – vaikka matka oli pitempi ja joskus myös raskaampi kuin osasimme odottaakaan. Mutta lopputulos on ollut kaiken vaivan arvoinen ja ylikin.

Tervetuloa!

Tervetuloa puhettahuvilasta.fi:in! Tällä sivustolla puhutaan huvilaprojektistamme, joka otti muutama päivä sitten ensimmäisen konkreettisen askeleensa — teimme tarjouksen mökkitontista, jonka löysimme sattumalta selatessamme Länsiväylää.

Mutta ensin kuitenkin muutama sananen sivustosta. Pyrimme dokumentoimaan tänne huvilaprojektimme eri vaiheet mahdollisimman avoimesti, jotta huvilan ostoa miettivät näkevät millaiseen soppaan aikovat lusikkansa laittaa. Rehellisyyden nimissä meilläkään ei ole vielä siitä tietoa, mutta näkemyksemme kasvanee projektin aikana. Tämän pyrimme sitten jakamaan kaikkien lukijoiden kanssa. Toivottavasti siitä on iloa ja hyötyä.

Kerromme lisäksi, kuinka paljon meiltä kuluu rahaa tontin kunnostukseen ja uuden huvilan tekoon. Odotamme itsekin mielenkiinnolla loppusummaa. Kun uusi huvila on muutaman vuoden päästä valmis, sivusto on täyttänyt tehtävänsä ja arkistoidaan.

Meistä vielä sen verran, että olemme nelihenkinen perhe Espoosta. Vanhemmat ovat molemmat yrittäjiä tietotekniikka- ja patenttialoilla. Molemmat lapsemme ovat poikia; vanhempi on kuusi vuotta ja menossa kovalla tohinalla esikouluun, nuorempi on kolme. Molemmat ovat verrattain innoissaan mökistä.

Ja sitten takaisin tontin ostoon. Tontti vaikutti hyvältä sekä mainoksessa että välittäjän sivuilla, joten lähdimme sitä katsomaan samana iltana. Koska kyseessä oli helatorstai, emme saaneet välittäjää kiinni ja etsiydyimme tontille omin nokkinemme. Pihassa ollut auto esti tarkemman tutustumisen — oletimme omistajan olevan paikalla. Jälkeenpäin selvisi, että myyjänä on kuolinpesä ja auto oli jonkun toisen katselijan.

Tontti ja mökki olivat molemmat ns. remontoijan unelmia. Muuten paikka täsmäsi melko hyvin tarpeisiimme:

  • Alle tunnin ajomatka asunnoltamme ja perille pääsee autolla.
  • Oma ja lapsiystävällinen ranta.
  • Riittävän iso tontti ja rutkasti rakennusoikeutta.
  • Palvelut ajomatkan varrella.
  • Sähköt.

Tontti sijaitsee Lohjansaaressa Karjalohjan puolella, noin 75 kilometriä asunnoltamme. Sen koko on 0,4 hehtaaria ja sillä on 60 metriä omaa rantaa. Ranta on matalahko ja se syvenee tasaisesti noin kymmeneen metriin saakka — sopii sekä lapsille että aikuisille. Rakennusoikeutta on 150 neliötä, lisäksi saa rakentaa saunarakennuksen ja muita vastaavia. Matkalla on tarjolla Lohjan palvelut.

Maanantaina soittelin välittäjälle ja sovin näytöstä. Tenttasin häneltä melkoisen määrän tietoa ja soittelin myös kunnan rakennustarkastajalle. Selvisi, että vesivessaa ei saa rakentaa ja vesijohtoa tai viemäröintiä tulee tuskin koskaan niin harvasti asutulle alueelle. Karjalohja on lisäksi liittymässä ensi vuoden lopussa Lohjan kaupunkiin, joten sitä ennen kannattaa hakea poikkeamispäätös uudelle huvilalle — Lohjan rakennusjärjestys antaa vähemmän neliöitä tontille. Muuten ei ilmennyt mitään ihmeellisyyksiä, mutta opin paljon kiinteistön ostosta ja mökkitonteista.

Näytössä kiersimme tontin alueen tarkemmin ja tutustuimme mökkiin. Tontti on varsin jyrkkä ja sen yläosasta avautuvat hienot näkymät järvelle. Mökki on 50-luvulta ja melko pitkälti alkuperäisessä kunnossa. Siihen aikaan osattiin vielä rakentaa ja puukin oli tiheäsyistä, joten se kelvannee meille kunnes päätämme rakentaa uuden huvilan.

Parin päivän pohdinnan jälkeen päätimme tehdä käsirahallisen tarjouksen. Välittäjä otti tarjouksen vastaan ja maksoimme käsirahan. Tämän jälkeen välittäjä ei voi ottaa uusia tarjouksia ennen tarjouksemme käsittelyä. Kiinteistökaupassa käsiraha palautetaan ostajalle, mikäli hän päättää vetää tarjouksen pois — kustannukset myynnin käynnistämisestä uudelleen tulevat tosin ostajan kontolle. Käsirahan suuruus on myös ostajan päätettävissä, joten pystyimme verrattain pienellä riskillä sulkemaan muut tarjoajat ulos ja samalla osoittamaan olevamme tosissamme.

Pojille tarjouksen teko ja päätöksen odottelu oli uusi ja varsin ihmeellinen tilanne. Nuorempi itkeä tirautti yhtenä iltana, kun pelkäsi tarjouksemme olevan huono ja mökin menevän sivu suun. Kova on tahto molemmilla päästä omaan rantaan uimaan.

Koska myyjä on perikunta, päätöksen teko kesti hetken. Juuri ennen juhannusta välittäjä ilmoitti, että tarjouksemme on hyväksytty. Uskalsimme aloittaa bloggaamisen ja ryhtyä valmistelemaan mökkiprojektiamme Evernoten avulla. Kiinteistökauppa ei ole tosin varma ennen kuin virallinen kaupanvahvistaja on vahvistanut kaupan, mutta oletamme myös myyjien olevan tosissaan. Juhannuksen jälkeenhän se nähdään.