Ääniohjausta KNX:llä ja Alexalla

Huvilamme koko sähköjärjestelmä perustuu KNX:ään, joka on yleiskäyttöinen älykotien signalointijärjestelmä. KNX kytkee meillä valot, liikuttaa verhoja, säätää lämmöt ja laittaa kiukaan päälle. Lisäksi siinä on hämäräkytkin ulkovalojen automaattista syttymistä varten ja osaapa se kytkeä tulevan vedenkin poikki putkessa olevalla magneettikytkimellä.

KNX:ssä seinäpainikkeet lähettävät vain signaalin KNX-järjestelmälle, joka sitten ohjaa valoja. Koska kaikki on signaaleja ja siten ohjelmoitavissa eri asentoihin, olemme pystyneet vaihtamaan muutamien kytkinten toimintaa meille luontevimmiksi.

Laitetoimittaja on Berker, jolta löytyy erillinen ohjelmisto esimerkiksi iPadille, jolla voimme vaikkapa säätää valaistusta sohvalta.

Pienet laitteet hukkuvat helposti tai ne ovat lapsilla pelikäytössä, joten hankin huhtikuiselta Yhdysvaltain reissultani Amazon Alexan, jolla voin ohjata ääntä käyttäen huvilamme valoja. Samoin meillä on Sonosin äänentoistolaitteet, joiden komentamiseen Alexa sopii varsin mainiosti.

Kirjoitin aiheesta pitemmän blogikirjoituksen yritykseni Exoven blogiin. Tässä kirjoituksessa on myös lyhyt demovideo.

2 kommenttia

#linkki Jenni kirjoitti

Moi, millä ohjelmistolla te ohjaatte KNX:ää iPadilla? Meillä on käytössä Domovea ja se on mun mielestä aivan totaalisen surkea…

-Jenni

#linkki Janne kirjoitti

Samoin Domovea käytössä. Se on kieltämättä aika insinöörimäinen, mutta sillä saa kaiken hoidettua. Käyttö on jäänyt melko vähiin, Alexalla tulee komennettua taloa enemmän.

OpenHABissa on myös mahdollisuus rakentaa vastaava Dashboard. Olen sitä käyttänyt nyt lähinnä testaillessani Alexalle meneviä toimintoja, mutta siitä saa ihan näyttävän näköisen käyttöliittymänkin rakennettua.

Lisätietoa ja kuvia löytyy täältä: https://docs.openhab.org/addons/uis/habpanel/readme.html

Kommentoi